Web pod heslem Všichni společně za naše belgické hranolky! vyzývá Belgičany, aby podepisovali petici, která požaduje zapsání jejich lahůdky na seznam UNESCO. Belgické hranolky mají podle nich nárok na podobný vstup do historie, stejně jak se stalo u francouzské a mexické kuchyně.

Začátek kampaně přišel v době, kdy se v Belgii do 7. prosince koná 4. ročník Týdne hranolků. V rámci této akce jsou na mnohých místech po celé zemi kornouty se smaženými bramborovými hranolkami poskytovány kolemjdoucím zdarma.

Ministr zemědělství René Collin při této příležitosti oznámil, že frankofonní Valonsko, kde žije na 4,5 milionu lidí, a germanofonní oblast s asi 70.000 obyvateli zapíšou hranolky smažené v oleji na vlastní seznam regionálního nehmotného dědictví. To stejné učinilo Vlámsko, kde žije kolem šesti milionů Belgičanů, již loni.

Belgická iniciativa nejspíš oživí letitý a vášněmi provázený spor mezi Belgií a Francií o to, která země má právo tvrdit, že vynalezla toto jedno z nejoblíbenějších moderních jídel, jakými jsou smažené hranolky.

Ve Francii se traduje, že první smažené pomfrity se prodávaly v pařížských pouličních stáncích krátce po velké revoluci koncem 18. století. Podle belgických pověstí hranolky vznikly ve městě Namur už v 17. století. Tamní rybáři si prý často smažili úlovky z řeky Meuse, když ale jedné zimy řeka zamrzla, nahradili ryby bramborami ve tvaru útlých rybiček.