Výsledky výběru poroty v úterý oznámila pořádající švýcarská nadace New7Wonders. Zastoupení má naopak sousední Polsko a Německo. Český a slovenský zástupce v soutěži zůstali, byť na seznamu náhradníků.

Mezi finalisty se probojovaly například sopka Vesuv v Itálii, Mazurská jezera v Polsku, pohoří Schwarzwald v Německu, hora Matterhorn na švýcarskoitalské hranici, souostroví Galapágy v Ekvádoru či národní park Grand Canyon v USA.

Finalisty vybral mezinárodní tým odborníků na přírodu v čele s bývalým šéfem Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Federikem Mayorem z původního seznamu 77 semifinalistů sestaveném světovou veřejností.

Český i slovenský zástupce zůstali na seznamu 42 náhradníků sestaveném z nejlepších semifinalistů. Pokud některý z finalistů ze soutěže vypadne, vybere organizátor nového kandidáta ze sedmi náhradníků s nejvíce hlasy.

Úspěch bylo i semifinále

Předseda správní rady obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Radek Vonka ČTK řekl, že ho nepostoupení Pravčické brány do finále soutěže mrzí, ale úspěchem pro něj bylo už semifinále. V posledních týdnech prý počet návštěvníků Pravčické brány rostl, což Vonka připisuje právě jejímu zviditelnění se v soutěži.

Zástupci Českého Švýcarska spolu s kolegy ze Saska se podle Vonky nyní soustředí na snahu dostat Českosaské Švýcarsko na seznam přírodních památek UNESCO. Dodal, že jejich motivem ale není výrazné navýšení počtu turistů v parku, protože už nyní jich tam jezdí hodně. České Švýcarsko ročně navštíví až 750.000 lidí. Chtějí prý park, založený v roce 2000, zatraktivnit a nalákat sem ještě náročnější turisty.

Národní park České Švýcarsko má rozlohu 79,25 kilometru čtverečních a zaujímá oblast při státní hranici s Německem, jež ho odděluje od Národního parku Saské Švýcarsko. Českosaské Švýcarsko je typickou erozní krajinou vytvořenou po ústupu křídového moře v několik set metrů hlubokých vrstvách mořských sedimentů. Samotná Pravčická brána je největší přirozená skalní brána v Evropě. Podle serveru www.pbrana.cz je rozpětí jejího oblouku u dna je 26,5 metru, výška otvoru 16 metrů a šířka sedm až osm metrů.

Starosta slovenské Štrby Michal Sýkora považuje za úspěch už účast Štrbského plesa ve Vysokých Tatrách mezi 77 semifinalisty soutěže. Podle něj je to dobrá reklama pro Tatry i celé Slovensko.

„Těší nás, že jsme se dostali mezi 77 divů světa. To, že jsme nepostoupili dál, vnímáme pragmaticky. I tak se zviditelnilo Slovensko, Štrbské pleso a Tatry. Pro nás je to závazek, abychom pokračovali ve zkrášlování území Štrbského Plesa. To, že pleso v soutěži obstálo, přispěje k tomu, že přijedou návštěvníci, kteří budou zvědaví na tuto lokalitu,“ poznamenal Sýkora.

Volit div světa můžeme hned

Nových sedm přírodních divů světa i náhradníky finalistů může světová veřejnost volit od úterý. Podmínky hlasování jsou na www.new7wonders.com. Podle zakladatele nadace Bernarda Webera organizátoři usilují o účast miliardy hlasujících. „Využití moderních komunikačních technologií je zárukou prvního skutečně globálního demokratického hlasování,“ dodal Weber o projektu se sloganem „Pokud chceme něco zachránit, musíme to nejdřív doopravdy ocenit.“

Sedm přírodních divů světa by mělo být známo v roce 2011. Výsledky prvního průběžného hlasování budou zveřejněny přesně za týden.

Seznam finalistů:

Amazonský deštný prales (Venezuela, Surinam, Peru a další)

vodopád Salto Angel (Venezuela)

Fundský záliv (Kanada)

pohoří Schwarzwald (Německo)

poloostrov Bu Tinah (Spojené arabské emiráty)

útes Moher (Irsko)

Mrtvé moře (Izrael, Palestina, Jordánsko)

tropický deštný prales El Yunque (Portoriko)

Galapágy (Ekvádor)

Grand Canyon (USA)

Velký bariérový útes (Austrálie, Papua-Nová Guinea)

zátoka Ha Long (Vietnam)

vodopády Iguazú (Argentina, Brazílie)

jeskyně Džeita (Libanon)

ostrov Čedžudo (Jižní Korea)

Kilimandžáro (Tanzanie)

Komodský národní park (Indonésie)

souostroví Maledivy (Maledivy)

Mazurská jezera (Polsko)

hora Matterhorn (Švýcarsko, Itálie)

fjord Milford sound (Nový Zéland)

bahenní sopky v Ázerbájdžánu

Národní park podzemní řeky Puerto Princesa (Filipíny)

oblast Sundarban s největším mangrovníkovým lesem na světě v deltě Gangy (Indie, Bangladéš)

Stolová hora (JAR)

skála Uluru, dříve zvaná též Ayers Rock (Austrálie)

sopka Vesuv (Itálie)

Jü-šan (Nefritová hora) (Tchaj-wan)

zdroj: http://www.new7wonders.com/