Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) je garantem takzvaných ženevských dohod, které stanoví pravidla pro vedení válek. OSN se řídí jeho názorem při posuzování násilností a ozbrojených konfliktů ve světě. „Pro OSN je klasifikace MVČK určující. V otázkách mezinárodního humanitárního práva je rozhodující Červený kříž," uvedl zdroj z OSN.

MVČK se zatím neodhodlal k žádnému veřejnému vyjádření, aby se nedotkl Ukrajiny nebo Ruska. Informaci ale rozšířil důvěrně a sdělil ji i účastníkům konfliktu, uvedla agentura Reuters. „Informace byla předána dvoustranně a důvěrně. Veřejně se o tom nediskutuje," uvedla mluvčí MVČK Anastasia Isyuková.

Právní význam

Označení konfliktu za válku, ať už mezinárodní nebo občanskou, má právní význam, protože účastníci bojů mohou být stíháni za válečné zločiny. Podezřelé osoby mohou být i v zahraničí zatýkány, protože některé státy uznávají „univerzální soudní příslušnost" válečných zločinů. Bez tohoto kroku by separatisté podléhali jen ukrajinským zákonům.

Mluvčí nizozemské prokuratury v pondělí oznámil, že bylo zahájeno vyšetřování katastrofy malajsijského letadla pro podezření z vraždy a válečného zločinu. Nizozemsko tak má právo stíhat kteroukoli osobu odpovědnou za tento čin.