"Až 240 zvířat, která uvázla v sobotu mezi Pupongaou a Pakawau se za nočního přílivu dostalo zpět do moře a jsou nyní v blízkých mělčinách," řekl mluvčí agentury ochrany přírody Herb Christophers. Zbylým 17 kulohlavcům z této skupiny pomohli do vody dobrovolníci.

Záchranářská skupina Project Jonah, která se podílí na záchraně, vyslala nad zátoku letadlo, které sleduje pohyb kulohlavců.

Z první skupiny zahynulo více než 300 zvířat, i když se je zdravotníci a dobrovolníci snažili ochlazovat na pláži vodou.

Čtěte také: VIDEO: U Nového Zélandu uvízlo přes 600 kulohlavců, polovina je mrtvá

Kulohlavci se objevili koncem týdne u špičky novozélandského Jižního ostrova zvané Farewell Spit a z nejasných důvodů uvízli na pětikilometrové pláži. Jedno ze zvířat neslo známky pokousání od žraloka, takže se zvažuje možnost, že skupina chtěla uniknout útoku žraloků. Podle Christopherse je v mělkých vodách narušena echolokace, již kulohlavci používají.

Zdroj: Youtube

Andrew Lamason z oddělení pro ochranu přírody řekl, že asi 20 zvířat bylo utraceno, protože byla ve velmi špatném stavu.

Nový Zéland patří k zemím, kde kytovci uvíznou často. Ten vůbec nejhorší případ se datuje do roku 1918, kdy na Chathamských ostrovech uvízlo 1000 kulohlavců. V roce 1985 na Aucklandských ostrovech zaznamenali uvíznutí 450 zvířat. Kulohlavci dorůstají do délky 7,5 metru a v novozélandských vodách se vyskytují v hojném počtu.

Čtěte také: Vložte kotě do krabice. Zavřete ji. Učebnice nabádá k udušení mláďat