Prezidentu Temerovi může zlomit vaz nahrávka, která unikla z jeho rozhovoru s podnikatelem Joesleyem Batistou, šéfem gigantického masokombinátu JBS. V kostce šlo o to, že prezident pozastaví vyšetřování Batisty v kauze prodeje zkaženého masa, za což skrze prostředníky obdrží 150 tisíc dolarů (asi 3,5 milionu korun).

Brazílie, Sao Paulo, 17. srpna 2016. Demonstranti pod taktovkou odborů požadují konec vlády Michela Temera.
Brazílie řeší obří korupční skandál. Obviněna je třetina ministrů

Obžaloba ze strany prokuratury je hotová, nyní je na řadě brazilský Kongres, jenž musí vydání prezidenta odsouhlasit. Potřeba jsou hlasy dvou třetin kongresmenů.

Zda zákonodárci Temera vydají či ne, je těžké předvídat. Koalice stran, jež prezidenta podporuje, má pohodlné třičtvrtinové zastoupení, na druhou stranu je brazilský parlament je znám značnou nevyzpytatelností, prolobbovaností a prolezlostí korupcí. Rozhodne se během začátku července. 

Ilustrační foto.
Brazílie těží rekordní množství ropy a plynu

Konzervativec Temer se ujal moci loni v srpnu po sesazení levicové prezidentky Dilmy Rousseffové, jíž se staly osudnými neústavní manipulace s výsledky rozpočtu.

Temer vytrvale odmítá všechna proti němu vznesená obvinění. "Nebudu rezignovat. Vím, co jsem udělal a neudělal," opakuje prezident.