Ačkoliv Iohannis dostal 30,44 procenta hlasů a Ponta získal 40,33 procenta, nadcházející souboj bude podle rumunských komentátorů vyrovnaný.
Ponta, jehož strana už ovládá ostatní klíčové posty v zemi, totiž Rumuny rozděluje. Podíl na tom má i obvinění 
z plagiátorství diplomové práce, několik Pontových blízkých spolupracovníků, včetně jeho tchána a poslance Ilie Sarbua, vyšetřují kvůli korupci.

Zatímco Ponta usiluje o větší orientaci na Rusko a Čínu, bývalý profesor fyziky Iohannis je silný zastánce Evropské unie. V roce 2000 se stal starostou Sibiu, města založeného ve středověku německými osadníky, a od té doby byl 
s drtivou převahou zvolen třikrát. Do města, které se v roce 2007 stalo Evropským městem kultury, dokázal přitáhnout zahraniční investory i davy turistů.

Nyní v čele pravicové Národní liberální strany vyčítá Pontovi, že přivedl zemi k ekonomické krizi.

Ve svém městě se Iohannis těší nebývalé popularitě, v celostátním prezidentském hlasování však čelí tvrdým útokům z tábora protivníků. Byl už obviněn ze „spojení s obchodem s orgány" nebo z „podvodů s realitami", aniž by pro to existoval důkaz, podotkla stanice Deutsche Welle. Starosta Sibiu má také značný majetek a vlastní šest domů, na což levicová vláda v kampani vytrvale upozorňuje.

Volební podpora 
od kancléřky

Terčem útoků je i Iohannisův původ. K tomu přispívá 
i to, že jeho rodiče se vrátili do pravlasti a od roku 1992 žijí jako němečtí občané v bavorském Würzburgu.
Ponta zmínil, že rumunský prezident by měl vyznávat ortodoxní křesťanství, stejně jako většina obyvatel země. Iohannis byl dokonce v kampani označen za německého agenta a „trojského koně Angely Merkelové".
Regionální zpravodajský server Ziardecluj.ro přitom 
s odvoláním na Iohannisovy spolupracovníky tvrdí, že se německá kancléřka chystá před druhým kolem do Sibiu přijet, aby tamního starostu otevřeně podpořila. Zda původem německému politikovi tato podpora pomůže, nebo spíše uškodí se ukáže 16. listopadu, kdy Rumuni půjdou 
k rozhodujícímu kolu prezidentských voleb.