Sísího protikandidát Hamdín Sabbáhí má prý podle tohoto částečného výsledku deset procent, ostatní hlasy byly neplatné. Volební účast se odhaduje jen kolem čtyřiceti procent.

I dnes ráno zely některé hlasovací místnosti podle agentury Reuters prázdnotou a vidět v nich bylo jenom vojáky a pracovníky volebních komisí. "Chcete mluvit s voliči? Vidíte nějaké voliče? Nevím, proč nepřišli, možná se rozhodli zavrhnout politiku," komentoval to jeden z vojenských důstojníků hlídkujících před volební místností v Káhiře.

Egypťané vybírali mezi bývalým armádním velitelem a ministrem obrany Abdalem Fattáhem Sísím a levicovým politikem Hamdínem Sabbáhím, který kandidoval už v prezidentských volbách v roce 2012, kdy skončil třetí. Už několik týdnů se hovořilo o tom, že vlastně o skutečné volby nejde, neboť Sísí má vítězství jisté. Pozornost se proto soustředila předevčím na volební účast. Ta měla legitimizovat Sísího předchozí kroky v čele armády, která loni svrhla prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného v roce 2012 jako kandidáta Muslimského bratrstva.

Mursího tehdy volilo asi 13 milionů z více než 50 milionů oprávněných voličů a Sísí chtěl získat nejméně tolik hlasů. List Masrí al-Jaum situaci popsal v článku s titulkem Stát hledá hlas. Reuters nicméně napsal, že Sísí s prodloužením hlasování nesouhlasil a proti byl i Sabbáhí.

Egyptský list Al-Ahrám citoval jednoho ze členů volební komise, podle kterého k volbám přišlo přes 21 milionů lidí, což znamená téměř 39 procent voličů. Sísí přitom ve svém posledním televizním vystoupení minulý týden řekl, že chce, aby hlasovalo 45 milionů lidí, což je účast osmdesátiprocentní, aby "ukázal světu", že má podporu. Podle nejmenovaného západního diplomata byla nakonec účast dokonce jen 19 až 28 procent.

Egyptské ministerstvo spravedlnosti pohrozilo pokutou až 500 egyptských liber (1400 korun) lidem, kteří k volebním urnám nepřijdou. K povzbuzení účasti mělo sloužit kupříkladu prominutí jízdného ve vlacích. Úřady se snaží vysvětlit nezájem voličů kromě jiného mimořádným horkem, jež v těchto dnech v Egyptě panuje. Pozorovatelé ze Sabbáhího tábora odhadují, že v pondělí volilo deset až patnáct procent voličů, v úterý ještě méně. Sabbáhího lidé prodloužení voleb považují za krok, který měl umožnit manipulaci s údaji o účasti a s procenty odevzdaných hlasů.

"Lidé si říkají, jakou cenu má hlasovat. Vím, že můj hlas stejně nic nezmění, takže nevolím," sdělil zahraničním novinářům občan Káhiry, který pracuje jako řidič pro zámožnou rodinu. "Přišel jsem se podívat na ty miliony, o nichž říkali, že přijdou volit. A nevidím nikoho, kromě dvou lidí z volební komise. Já volit nebudu. Je to podvod. Víme, že vyhraje Sísí, koho bych asi tak měl volit?" ptal se student práv Husajn Hasanajn.

Egyptské státní sdělovací prostředky označují ty, kdo nešli volit, za zrádce, respektovaná univerzita Al-Azhar považuje neúčast za neuposlechnutí národa a v televizi se objevil i vůdce egyptských koptů Tavadros, který vyzýval lidi, aby šli k urnám.

Sísí slibuje obnovu stability po chaotických letech vlády Muslimského bratrstva. To je nyní řazeno k teroristickým organizacím a své stoupence vyzvalo k bojkotu voleb.