Kiska potvrdil, že svůj plat rozdělí rodinám s nelehkým osudem

„Hned ze začátku mě čeká velké množství problémů – soudnictví, ústavní soudci, nedokončená volby předsedy nejvyššího soudu. Takže se dost radím se špičkovými ústavními právníky, scházím se se soudci, diskutujeme o všech problémech," uvedl příští slovenský prezident.

Hned po inauguraci ho čeká cesta do Budapešti na summitu prezidentů visegrádské čtyřky za přítomnosti německého prezidenta. „Další den mám schůzku se zaměstnanci prezidentské kanceláře. Byl bych rád, kdyby klíčoví lidé, zaměstnanci prezidentské kanceláře, zůstali," přiblížil Kiska, jak budou vypadat jeho první dny ve funkci.

S některými se i sejde

Jednapadesátiletý Kiska, který ve druhém kole hlasování zvítězil nad premiérem Robertem Ficem, se již dříve nechal slyšet, že svůj plat dá na charitu. Nyní uvedl některé detaily. „Můj plán je takový – oslovit největší charitativní organizace, jako je Liga proti rakovině, Plamienok, Dobrý anjel. Chci od těch lidí, kteří přímo znají rodiny, jež bojují s osudem a o které se stát nedokáže postarat, aby mi ty nejzávažnější příběhy dali a vybrali z nich ty, kterým se můj plat bude rozdělovat. Jestliže to půjde, velmi rád se aspoň s některými z nich sejdu," dodal Andrej Kiska. Zakladatelem slovenského Dobrého anjela a spoluzakldatelem českého Dobrého anděla je právě Kiska.

Budoucí slovenský prezident potvrdil, že jeho manželka se bude věnovat spíše jejich dětem, a nikoli funkci první dámy, jak na to byli Slováci do té doby zvyklí. „Moje manželka již několikrát řekla, že v první řadě pokládá za svou největší životní prioritu a smysl života to, že se bude starat o naše malé děti, že se bude věnovat jejich výchově a vzdělání," prohlásil Kiska. Prý ji obyvatelé Slovenska uvidí určitě na inauguraci, poté se ještě uvidí, jakou roli bude zastávat.