„Při nedávném vojenském střetnutí, kterého se nijak neúčastnili ruští vojáci, zahynuli občané Ruska i Společenství nezávislých států (SNS), několik desítek lidí je raněných,“ oznámilo ruské ministerstvo zahraničí. „Jedná se o občany, kteří do Sýrie odjeli o své vlastní vůli. Není naší věcí hodnotit oprávněnost a zákonnost jejich rozhodnutí,“ dodalo ministerstvo.

Boje v Sýrii
Američané prý v Sýrii zabili stovky ruských žoldáků. Moskva to popírá

K náletu amerických sil na východosyrskou provincii Dajr az-Zaur došlo ve středu 7. února. Velení operace bylo údajně po celou dobu operace v kontaktu s Moskvou, která tak všechny své jednotky z oblasti včas stáhla. Američané a Rusové své vojenské operace na syrském bojišti zpravidla koordinují, aby se vyhnuli vzájemným ztrátám.

Podle nepotvrzených zpráv při útoku přesto zahynuly desítky či stovky Rusů. Například uralský regionální server Znak již dříve napsal, že v Sýrii zemřelo na 217 členů takzvané Vagnerovy armády, tedy ruské privátní bojové skupiny čítající několik stovek žoldnéřů. Ruské úřady ale dosud připouštěly maximálně pět mrtvých Rusů.  

Ilustrační foto.
Koalice v čele s USA zaútočila na syrské provládní síly. Šlo prý o odvetu