Bylo kolem půl jedné odpoledne. V centru belgického Lutychu zrovna čekali lidé na zastávce na autobus. Někteří se vraceli z práce, jiní z nedalekých vánočních trhů. V tu chvíli začaly vybuchovat granáty.

Jedno z nejrušnějších míst města, náměstí sv. Lamberta, by normálně v tomto čase patřilo předvánočnímu shonu, ale v úterý se stalo místem krvavého atentátu.

Milovník zbraní

Na střeše pekařství odjistil jeden muž tři granáty a hodil je mezi lidi čekající na zastávce u budovy soudu. Pak po nich začal pálit ze samopalu. Prý šlo o typ kalašnikov.

Podle serveru DeMorgen.be zemřeli nejméně čtyři lidé včetně útočníka. Oběťmi jsou prý dva teenageři a důchodkyně. Přes 70 lidí utrpělo zranění, z toho sedm vážná. Byli to především mladí lidé včetně malých dětí. Doktoři bojovali mimo jiné i o život osmnáctiměsíčního dítěte.

Do Lutychu se kvůli vysokému počtu zraněných sjely sanitky i z okolních měst. „Zrovna jsme vycházeli ze soudní budovy, když jsem spatřil, jak někdo vrhá granát. Popadl jsem malého chlapce a vzal ho zpátky do budovy. Zvenku byla slyšet střelba. Ten muž střílel všemi směry,“ popsal rádiu VRT situaci svědek atentátu Hervé Taveirne.

Útočil sám?

Jak zemřel útočník, nebylo možné okamžitě ověřit, pravděpodobně spáchal sebevraždu. „Viděli jsme, jak se zabil sám granátem,” uvedl místní novinář Greg Lenco, který řádění sledoval. Pod tělem útočníka prý zůstalo ležet ještě několik nevybuchlých granátů.

Podle místních médií byl pachatelem asi 32letý Nordine Amrani, který měl bohatou kriminální minulost. Dříve byl odsouzen k několikaletému trestu za přechovávání zbraní a drog. V roce 2008 u něho policie objevila téměř tři tisíce rostlin marihuany a desítky nelegálně držených zbraní.

Prý to byl zapálený militarista, který byl schopný si zbraně různě upravovat.

Situace byla po útoku velmi chaotická. Policejní pyrotechnici museli prověřovat na náměstí podezřelé předměty. Spekulovalo se o dalších atentátnících, kteří se dali na útěk a ukrývali se v okolních budovách.

Policie proto centrum města uzavřela a pečlivě prohledávala. Policisté vyzvali obyvatele, aby se zamkli doma a nevycházeli. Mnozí zákazníci zůstali několik hodin v obchodech v zavřených nákupních centrech.

U některých lidí přesto zvítězila zvědavost a přihlíželi policejní operaci zpoza zátarasů. Městem se šířil strach. Dokládá to i fakt, že se v oblasti ztrojnásobil počet telefonátů, jak se mezi sebou lidé ujišťovali, zda jsou jejich blízcí v pořádku.

O motivech útoku se v úterý pouze spekulovalo. Amrani, který žil v Lutychu, se měl včera dostavit k policejnímu výslechu, řekla novinářům prokurátorka Danielle Reyndersová. Příčinu předvolání neuvedla. Úřady vyloučily, že by šlo o útok teroristů. Není ani známo, že by se Amrani léčil kvůli psychickým potížím.