Severoatlantická aliance útok na uvedenou oblast nejdříve popřela. Později podle AFP připustila, že v oblasti města Surmán, ležícího asi 70 kilometrů od metropole, udeřila na vojenský cíl.

Při útoku, který podle libyjských médií směřoval na rezidenci člena Rady revolučního velení z roku 1969 Chuildího Hamídího, bylo podle informací AFP zničeno několik budov. Většina obětí jsou prý Hamídího rodinní příslušníci, on sám vyvázl bez zranění. Rezidenci v Surmánu údajně zasáhlo osm pum asi v 04:00 SELČ.

Alianční zdroj, který si nepřál být jmenován, nejdříve podle AFP řekl, že jednotky NATO v této oblasti vůbec neoperovaly. Jediný útok, který byl dnes podle něho proveden, byl nálet na Tripolis, ale ani ten se nekonal ve 04:00. Odpoledne však NATO v prohlášení připustilo, že v oblasti Surmánu časně ráno udeřilo na velitelské středisko prorežimních sil. Podle nejmenovaného představitele NATO aliance o tvrzeních libyjských médií stran civilních obětí ví, nemá však prostředky k tomu, aby je prověřila.

Jak informovala libyjská agentura JANA, další nálety zasáhly v noci na pondělí město Sabhá, jednu z bašt Kaddáfího rodiny. Vyžádaly si prý čtyři oběti na životech a deset raněných.