Italky patřily k nejméně sedmičlenné skupině, kterou zasáhla lavina při sestupu z Mont Blanku ve výšce 4200 metrů. Záchranářům se ženy, kterým bylo 37 a 41 let a obě pocházely z italské oblasti Piedmont, podařilo pod sněhem najít, ale obě už byly mrtvé. Živého se jim povedlo vyprostit italského horského vůdce, který ale utrpěl vážná zranění a je na jednotce intenzivní péče v Annecy. Jeden horolezec ze skupiny je stále pohřešován, zbylí členové vyvázli bez úhony.

Dvě těla na dně rozsedliny

Mezitím našli záchranáři také těla dvou francouzských horolezců – asi padesátiletého muže a ženy – na dně 20 metrů hluboké skalní rozsedliny na Roche de la Muzelle, hoře v masivu Ecrins v Alpách. Záchranáři po nich pátrali od pondělí.

Do francouzských Alp každoročně míří tisíce turistů za sporty, jako je horolezectví či lyžaření. Každý rok se ale několik z nich stane obětí nehod. Léto co léto se zhruba 20.000 horolezců pokouší vylézt na vrcholek Mont Blanku, nejvyššího vrcholu Evropy. V nejfrekvento­vanějších dnech na něj stoupá až 500 lidí.

V červenci loňského roku zahynulo v lavině na Mont Blanku devět Evropanů – tři Němci, Švýcar, dva Španělé a tři Britové. Jednalo se o nejtragičtější neštěstí za poslední roky.