Představitel afghánské policie Kásim Džangalbagh řekl, že americké a afghánské jednotky při společné operaci zabily 65 bojovníků Talibanu, včetně dvou velitelů. Při leteckých útocích na podporu pozemním jednotkám podle něj zemřely i tři desítky civilistů. Podle policejního mluvčího je mezi oběťmi několik dětí včetně jednoho kojence.

Oznámení úřadů vyvolalo rozhořčené protesty místních obyvatel. "Mám zlomené srdce. Přišel jsem o sedm členů mé rodiny. Chci vědět, proč tyto nevinné děti byly zabity. To přece nebyli talibanci" řekl novinářům místní 55letý dělník.

O "zlomeném srdci z této ztráty" hovoří podle agentury AFP v prohlášení i velitel amerických sil a operací NATO v Afghánistánu John Nicholson. Vyjádřil upřímnou soustrast rodinám a přátelům obětí.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní řekl, že smrt lidí v Kunduzu ho "velmi rozesmutnila" a vyzval všechny jednotky v zemi, aby se maximálně snažily vyhnout civilním obětem. Také ale vidí vinu na straně islamistických vzbouřenců, které obvinil, že se úmyslně ukrývají do obydlených domů.

Americká armáda a NATO předtím oznámily ztrátu dvou amerických vojáků v Kunduzu. "Vojáci se dostali pod palbu během mise, při níž asistovali svým afghánským partnerům s cílem vyklidit jednu z pozic Talibanu v okrese Kunduz," uvedlo NATO. Jde o jedny z mála bojových obětí v řadách západních sil od doby, co před dvěma lety předaly zajištění afghánské bezpečnosti do rukou afghánské armády a policie.

Severoatlantická aliance potvrdila, že v oblasti provedla nálety na obranu "svých lidí, kteří se ocitli pod palbou". Při ní zahynuli kromě dvou Američanů také tři příslušníci afghánských speciálních sil.

Desítky obětí včetně dětí

Obyvatelé ostřelované oblasti přinesli k úřadu místního guvernéra těla více než desítky obětí včetně dětí, aby tak dali najevo hněv nad případem, který vyvolal vzpomínky na loňský útok amerických sil na nemocnici Lékařů bez hranic (MSF) v Kunduzu. Začátkem října 2015 při něm zemřelo 42 lidí, včetně lékařů a nemocničního personálu.

Podle afghánských činitelů se už v noci na dnešek odehrávaly prudké boje asi pět kilometrů od centra Kunduzu. Bojovníkům Talibanu se podařilo minulý měsíc krátce vstoupit do centra města, než je odtud afghánské bezpečnostní síly vyhnaly. Loni se Taliban Kunduzu na několik dní zmocnil a vztyčil nad ním svou vlajku. Zatímco město samo je zajištěno, Taliban má pod kontrolou rozsáhlá území ve stejnojmenné provincii.

V Afghánistánu nyní v roli cvičitelů nebo poradců působí téměř 10.000 amerických vojáků. Předpokládá se, že v roce 2017 jejich počet klesne. O tom ale rozhodne až nový americký prezident, který vzejde z voleb 8. listopadu.

Celkově se na nebojové operaci NATO nazvané Resolute Support (Rozhodná podpora) podílí více než 12.000 vojáků, kteří svým afghánským kolegům poskytují podporu v boji s radikálními hnutími Taliban a Islámský stát (IS). Bojová mise NATO v Afghánistánu byla ukončena v roce 2014.