Na předměstí Paříže lidé několik týdnů demonstrují kvůli spornému zadržení 22letého muže během razie proti obchodníkům s drogami na počátku února. Černošského mladíka Thea, který policistům na předměstí Aulnay-sous-Bois vzdoroval, údajně strážci zákona nejdříve brutálně zbili a pak mu jeden z nich vrazil obušek do konečníku. Způsobil mu tím vážné zranění, kvůli kterému ho musel ošetřit lékař.

Přečtěte si: Kandidáta na německého kancléře Schulze bude patrně vyšetřovat OLAF

Úřady již čtyři zasahující policisty postavily mimo službu a toho z nich, který zadrženému ublížil obuškem, již vyšetřují pro podezření ze znásilnění. Zraněný mladík, který je stále v nemocnici, mezitím vyzval k zastavení násilí a jeho rodina uvedla, že důvěřuje francouzské justici.

Ke klidu dnes vyzvala také ministryně školství Najat Vallaudová-Belkacemová. "Vyzývám ke klidu, protože výstřelky, jako jsou tyto, násilí a blokování vchodů do budov, není přijatelné. Stát ukáže přiměřenou tvrdost," uvedla.

Nejde zdaleka o první nepokoje ve Francii reagující na policejní zvůli v sociálně vyloučených lokalitách. Podobně se situace vyvíjela na severním předměstí Paříže například loni v létě, kdy zemřel při zatýkání mladý černoch. Několik dní trvaly násilnosti, při nichž byly zadrženy desítky lidí a desítky aut shořely.

Čtěte také:U Guatemaly zakotví nizozemská loď, která umožní potraty