Pákistánci protestovali nejen v Péšávaru, kde zapálili dva biografy, ale také v Karáčí, Láhauru a Islámábádu. Úřady vyhlásily svátek a dnešek prohlásily dnem lásky k proroku Mohamedovi. Vláda vyzvala občany, aby protestovali v klidu. Nechala v asi 15 městech ale zablokovat mobilní telefony, aby znemožnila odpalovat jimi nastražené nálože. Protesty proti filmu si od minulého týden vyžádaly ve světě už třicítku mrtvých, dva z nich zemřeli v Pákistánu.

Pákistánská vláda předvolala nejvyššího amerického diplomata v zemi Richarda Hoaglanda, vyjádřila protest proti filmu a požádala o stažení ukázek z něho ze serveru YouTube. Pákistán podobně jako několik dalších zemí přístup k serveru pro své občany zablokoval.

Protest v Basře, na nějž přišlo až 3000 lidí, zorganizovaly podle agentury AP šíitské skupiny z Íránu. Lidé pálili americké a izraelské vlajky a provolávali smrt USA. Někteří nesli portréty íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Pálili podobiznu Obamy

Nejméně 2000 muslimů přišlo na demonstraci ve srílanském Kolombu a spálili podobiznu amerického prezidenta Baracka Obamy. Stejný počet lidí pochodoval ulicemi bangladéšské Dháky a také tam pálili Obamovy podobizny a rakev zabalenou v americké vlajce.

V Káhiře, která byla minulý týden dějištěm bouřlivých protestů, dnes panoval klid. Vláda oznámila, že potrestá přísně všechny, kdo napadnou jakoukoli zahraniční ambasádu nebo majetek jiného státu. Nejsilnější politické strany státu Muslimské bratrstvo a strany Núr i Asalá oznámily, že se protestů nezúčastní. Hodlají ale oficiálně protestovat proti karikaturám zveřejněným ve Francii.

USA dnes uzavřely velvyslanectví i konzuláty v Indonésii a Indii, mimořádná bezpečnostní opatření přijala na svých diplomatických zastoupeních také Francie. Protesty se totiž týkají i jí, protože krátce po aféře s Nevinností muslimů otiskl francouzský časopis Charlie Hebdo karikatury Mohameda.

Francouzské konzuláty a škola uzavřeny

Francouzská muslimská rada zastupující muslimy ve Francii vyzvala ke klidu. Francouzské ambasády, konzuláty a školy jsou uzavřeny ve dvacítce zemí. V Paříži je policie v pohotovosti, i když vláda protesty zakázala. Zatímco nacionalistka Marine Le Penová si tento vypjatý den vybrala k výzvě k zákazu nošení muslimských závojů a židovských kip, ministr vnitra Manuel Valls prohlásil, že nedovolí nejen žádné protesty, ale ani pouliční modlitby, jelikož „pro ně není v republice místo".

K filmu i karikaturám dnes íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád poukázal na to, že Západ na „nejhorší z urážek božího posla reaguje prohlášeními o svobodě slova".

Protesty zakázala také vláda v Tunisku. V centru jeho metropole dnes platí přísná bezpečnostní opatření včetně zákazu provozu automobilů. Francouzské velvyslanectví je chráněno ostnatým drátem, střeží ho vojenská auta a připraveno je i vodní dělo.

Německo, jehož velvyslanectví minulý týden do protestů zahrnuli v súdánském Chartúmu, odložilo kampaň, která má odradit mladé lidi od radikálního islámu.

Několik západních webových stránek napadli hackeři ze skupiny, která si říká Arabská elektronická armáda. Jeden z nich sdělil stanici Al-Arabíja, že jde o součást kampaně na obranu božího proroka. „Armáda vznikla nedávno, začali jsme spolupracovat," ře­kl.

V Izraeli se řeší žádost jednoho z arabských poslanců o zablokování přístupu ke klipu k Nevinnosti muslimů, který lze zhlédnout na serveru YouTube. Poslanci se obrátili na soud a žádají, aby Google, který server provozuje, přístup zablokoval. Soudkyně Miriam Mizrahiová žádost prozatím odmítla, řekla, že vyčká s konečným verdiktem na rozhodnutí Googlu, a doporučila těm, koho film uráží, nedívat se na něj.