Další dvě desítky lidí utrpěly zranění, informuje agentura AFP s odvoláním na nemocniční zdroje.

Útočník odpálil nálož na své vestě ve chvíli, kdy dav lidí odcházel z mešity v Baghlánu po ranních modlitbách v rámci muslimského svátku íd al-adhá. Tento třídenní svátek obětování začíná po posvátné pouti hadždž, která se koná v saúdskoarabské Mekce. Mezi mrtvými v Baghlánu jsou i dva policejní důstojníci.

Původně atentát měli spáchat dva muži, druhého se ale podařilo policii zatknout ještě předtím, nežli se mohl vyhodit do povětří.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Sebevražední útočníci jsou nicméně doménou extremistického hnutí Taliban. Jeho vůdce mulla Muhammad Umar ale v pátek vyzval příslušníky hnutí, aby se snažili v Afghánistánu nezabíjet civilisty.

Právě civilní obyvatelé se ale stávají jeho nejčastějšími oběťmi, zejména pozemních min, které povstalci nastražují na silnicích, a také jejich sebevražedných útoků. Tři čtvrtiny civilistů, kteří přišli o život v důsledku ozbrojeného konfliktu v zemi, jdou na vrub právě Talibanu.

Podle údajů OSN se za rok zvýšil počet sebevražedných atentátů o 50 procent. Od začátku roku byly každý měsíc spáchány tři.

Provincie Baghlán se v listopadu 2007 stala dějištěm jednoho z nejkrvavějších atentátů během celého konfliktu. Sebevražedný útočník připravil o život 79 lidí, většinou školáky, kteří se shromáždili na uvítání vládní delegace v Púli Chumrí.