Pachatelem je zakladatel krajně pravicové organizace, jenž byl v minulosti podmíněně odsouzen za šíření neonacismu. Podle agentury MTI to uvádějí místní média, policie ale podle agentury AP tuto informaci nepotvrdila.

Mluvčí parlamentní skupiny vládní pravicové strany Fidesz zaslal kondolenci rodině zavražděného policisty. Předseda bezpečnostního výboru parlamentu a člen opoziční socialistické strany podle MTI řekl, že se výbor bude případem zabývat na svém příštím zasedání, kde má diskutovat možnosti, jak zabránit pravicovým extremistům v získání zbraní.

Šestasedmdesátiletý pachatel střílel z kulometu, uvedla agentura Reuters. Následně se zamkl v domě, ale po vyjednávání se podle MTI nakonec nechal odzbrojit bez použití síly.

Server kisalfol.hu uvedl, že policejní jednotka na základě oznámení přijela do vesnice nedaleko města Györu pátrat po ilegálně držených zbraních. Na policistu, jenž zaklepal na dveře domu, který měl být prohledán, začal pálit útočník a zasáhl ho do hlavy. Policista na místě zemřel.

Při následné střelbě byl vrah zasažen do břicha. Záchranáři ho pak přepravili do nemocnice v Györu, kde byl okamžitě operován.