Uživatel Twitteru umístil na svůj účet snímek malého chlapce s komentářem, že se jedná o jeho pohřešovaného bratra, který není k nalezení po masakru v aréně. Bohužel – fotografie pochází z reklamního katalogu na dětské oblečení.

Ilustrační foto.
Zkasírovat hosta před každou cigaretou? I to může „přinést" protikuřácký zákon

„Můj syn byl dnes v Manchesterské aréně, nereaguje na mé volání."
„Pomóc. Hledám sestru v Mnichově. Pracuje v McDonald´s zrovna, když se začalo střílet."
„Moje sestra byla v Nice kousek od nehody, prosím, pomozte, moje matka pláče."

Všechny tyhle tweety uveřejněné po nejrůznějších teroristických útocích v Evropě mají jedno společné – jsou falešné. Nebo jak se dnes říká – fake news. U každé takové zprávy se objevily snímky, které neměly nic společného s lidmi, kteří byli na místě neštěstí. Někteří nepocházeli ani z dané země.

Po útoku na koncertě v Manchesteru se stovky lidí obraceli přes sociální sítě, když nemohli rychle zkontaktovat své blízké a přátele, kteří v aréně skutečně byli. Jenže do galerií pohřešovaných pronikly i falešní pohřešovaní. Protože i mezi médii nastal „boj o čtenáře", někteří z neexistujících pohřešovaných se dostali i do významných mediálních titulů.

Třeba Rachel Devineová. Právě se v nemocnici probudila po operaci. Kamarádka jí poslala vzkaz, zdali je její dcera Gemma v pořádku. Někdo totiž pustil do světa zprávu, že byla na koncertě americké zpěvačky a nehlásí se.

Rachel se divila. Věděla totiž, že její dcera vůbec není v Manchesteru, když všichni žijí v Melbourne v Austrálii, na druhém konci světa, kde Racxhel pracuje jako fotografka a její dcera studuje. „Byla jsem po operaci neschopná reagovat, jenže média ve snaze přinést příběh už někde sehnali její fotografii," svěřuje se Rachel Devinová. Slavný deník Daily Mail publikoval Gemmin příběh, žádal veřejnost o pátrání a pomoc.

Gemmin portrét se objevil v koláži s tvářemi dalších pohřešovaných. „Gemma z toho byla zmatená, jak si to jen lze představit" říká její matka. Dcera prý byla v duchu se všemi, kteří o své blízké přišli, nebo je v prvních hodinách nemohli sehnat. „Naštěstí lidé z okolí pochopili, že ona sama nemá nic společného s tím, že se její tvář objevila mezi pohřešovanými."

Exploze na koncertě v Manchesteru
Ženě při výbuchu v Manchesteru zachránil život mobil, zastavil střepinu

Zatímco v Manchesteru zasahovaly lékaři a policisté, Karen Bowersoxová z amerického Ohia s hrůzou sledovala, jak uživatelé Twitteru sdíleli „pohřešovaného" chlapce (na uvedeném tweetu druhý zleva - snímek je použit z internetových stránek firmy Karen Bowersoxové), který byl ve skutečnosti jen modelem jejího oblečení pro děti s Downovým syndromem. Matka chlapce, který na snímku pózuje, byla z události v šoku. Uživatelé na falešnou oběť upozornili a Twitter účet zablokoval. 

Karen, která se věnuje návrhářství i pro tyto postižené děti, musela čelit také kritickým e-mailům, protože jí lidé dávali za vinu, že její firma je za zfalšování zodpovědná. Největší obavy měla z toho, aby autor tweetu nezaložil falešný účet, na který by si nechal posílat peníze na svého „ubohého bratříčka".