Vatikán, centrum světové katolické církve, a Itálie, byly již dříve označeny za možné cíle islámského extremismu. Nyní se hrozba projevila ve formě propagandistického videa se silným důrazem na nenávist a násilí. Parolin řekl, že je to „znepokojující“.

Státní sekretář přiznal, že ho video, kde islamisté znesvěcují křesťanské sochy a hrozí papeži, že přijdou až do Říma (drží v ruce fotografii papeže Františka i jeho předchůdce Benedikta XVI. a fotografie roztrhnou napůl) zneklidňuje.

Belgičtí vojáci, kteří slouží v Iráku v rámci spojeneckých sil, pozorují boje o město Tal Afar.
Tal Afar bude náš, vzkazuje irácká armáda. Islamisté stojí před porážkou

Video bylo pořízeno na Filipínách, kde v současnosti Islámský stát bojuje s vládními silami o kontrolu nad městem Marawi. „Je to nesmyslná nenávist, člověk si kvůli tomu nemůže nedělat starosti,“ sdělil státní sekretář Parolin. Vatikánské úřady prý současná bezpečnostní opatření dále zostřovat nebudou. Jsou prý dostatečně přísná.

Muž, který se údajně jmenuje Abu Jindal, na videu Islámského státu hovoří, oslavuje „opravdové vojáky pravdy proroka Mohameda“, kteří nyní v Asii bojují. Ve videu jsou záběry přívrženců IS, jak zapalují kostel a ničí sochy Ježíše, Panny Marie a svatého Josefa. „Budeme v Římě, budeme v Římě,“ vzkazuje do Vatikánu. Hlas v pozadí nahrávky hovoří o „konci království kříže“. „Generace mladých lidí si nyní dodala odvahy, posloužilo tomu dosavadní nepřátelství křižáků vůči muslimům,“ zní z videozáznamu.

Švýcaři pijí méně čistého alkoholu, oblíbili si ale pivo z minipivovarů.
Švýcaři konzumují nejméně alkoholu za posledních 70 let

U církevních objektů v celé Itálii, a to včetně Vatikánu, platí zpřísněný bezpečnostní režim od loňského masakru ve francouzském letovisku Nice. Radikální islamista tam najel na promenádě u moře kamionem do lidí a 86 jich zabil.

Kolem vatikánské baziliky svatého Petra jsou již delší dobu rozestavěné zábrany a patrolují zde policejní hlídky a vojenská vozidla. Mají zabránit, nebo snížit případný útok automobilem.

Takový, jaký provedl minulý týden terorista v centru Barcelony. Ten dodávkou zabil 13 lidí a přes sto dalších zranil. Letos zabíjeli autem teroristé také v Londýně. Loni v prosinci najel arabský terorista s ukradeným kamionem do lidí na vánočním trhu v Berlíně. Mezi dvanácti mrtvými byla i Češka žijící dlouhodobě ve Spolkové republice.

Dálnice M1 patří k páteřním komunikacím Velké Británie.
Tragédie na dálnici v Británii, při nehodě zemřelo osm lidí