Ve videu, které již na internetu není dostupné, si Le Pen vzal na mušku několik odpůrců Národní fronty z řad známých umělců, včetně zpěvačky Madonny, humoristy Guye Bedose či zpěváka a bývalého špičkového tenisty Yannicka Noaha. Na zmínku o zpěvákovi Patricku Bruelovi, o kterém je známo, že je Žid, ostřílený politik poznamenal, že „příště uděláme várku do pece", a ještě se spokojeně zasmál.

Sdružení SOS Racisme označilo Le Penův výrok za „nejpodlejší antisemitský program" a ohlásilo podání žaloby v příštích dnech.

Le Pen byl již v minulosti několikrát odsouzen za šíření rasové nenávisti a za popírání nacistických zločinů, konkrétně za výrok, kterým plynové komory v nacistických vyhlazovacích táborech bagatelizoval jako „detaily historie".

Louis Aliot, místopředseda FN a druh Marine Le Penové, která vystřídala svého otce v čele strany, usoudil, že pokud bývalý šéf skutečně hovořil o várce do pece, pak se opět vyjádřil „nevhodně, politicky hloupě".

Ale podle SOS Racisme by se předáci FN neměli snažit zametat antisemitská a rasistická vyjádření svého historického vůdce pod koberec, ale přiznat spoluodpovědnost za ideologii nenávisti.

Skutečný rasista

Nevládní Hnutí proti rasismu (Mrap) označilo Le Pena za „skutečného rasistu" a také přislíbilo podat žalobu.

Ministryně pro práva žen Najat Valaudová-Belkacemová na Twitteru uvedla, že FN – pokud za daný výrok nevyloučí Le Pena ze svých řad – „navždy zůstane stranou hnusu".

„Výraz ‚náplň do pece' jsem jasně použil bez jakékoli antisemitské konotace, což nevidí jen političtí nepřátelé či pitomci," zareagoval Jean-Marie Le Pen. „Jestli jsou lidé z mého tábora, kteří to také tak interpretují, tak jsou to taky pitomci!" dodal.

Le Penová se dlouhodobě snaží zbavit FN extremistické pověsti, kterou organizace získala v dobách, kdy straně vládl její otec. Tato strategie zřejmě přispěla k vítězství ve volbách do Evropského parlamentu, ve kterých FN získala čtvrtinu hlasů francouzských voličů.