Oznámení přišlo poté, co francouzský soud v úterý zamítl žádost několika skupin aktivistů o pozastavení plánovaného uzavření tábora. Vyklizení tábořiště tak již nestojí nic v cestě. Francouzský veřejný ochránce práv Jacques Toubon už tehdy označil za možný termín zahájení operace 24. října.

Podle Le Figaro evakuace začne v 8:00 SELČ. První den bude nasazeno 60 autobusů, v dalších dnech po 45. Akci bude přihlížet na 150 lidskoprávních aktivistů.

Migranty, kteří pocházejí především ze Sýrie, Eritreje a Súdánu, francouzské úřady přemístí do středisek na různých místech země, která mají kapacitu kolem 7500 míst, případně je deportují. "Poskytneme lidské a důstojné uvítání lidem, kteří budou chtít uplatnit právo na azyl," prohlásil v září prezident při návštěvě Calais. Poznamenal zároveň, že ti, kteří azyl ve Francii nedostanou, budou ze země vykázáni.

Předvolební kampaň

Otázka migrace patří k ústředním tématům v kampani před prezidentskými a parlamentními volbami, které se budou ve Francii konat příští rok na jaře. Před socialistou Hollandem navštívil tábor v Calais také bývalý konzervativní prezident Nicolas Sarkozy. Hollandeova vláda čelí delší dobu kritice, že není schopna vyřešit situaci s tisícovkami migrantů, kteří v oblasti Calais žijí ve velmi špatných podmínkách.

Hollande tehdy připustil, že podmínky v táboře jsou "velice těžké" a "nepřijatelné", a to zvlášť pro ty, kteří se tam uchýlili před válkou. Takové tábory podle něj ve Francii nesmějí existovat a země musí ukázat, že je "důstojná, lidská a odpovědná".

Plány na uzavření tábora vyvolaly i silné protesty mnoha konzervativních a krajně pravicových lokálních politiků, kteří se obávají důsledků pobytu migrantů ve svých městech.