Na jedné straně rapidně přibývá světelného znečištění v regionech se vzrůstající ekonomikou. Na straně druhé pak překvapivě neubývá škodlivého záření tam, kde se předpokládalo, že s přechodem na "modré" světlo LED žárovek prostředí „ztmavne“ a bude zdraví prospěšnější.

Led žárovka. Ilustrační foto
Výhradně LED žárovkami svítí doma pětina Čechů

Potvrdila to nová studie německého výzkumného centra GFZ. Jak informuje americká televize CNN, světelný smog se s použitím zdánlivě efektivnějších zdrojů světla ještě více rozšířil. Vědci zjistili, že po celé planetě se situace od roku 2012 každoročně zhoršuje o 2,2 procenta.

Zdroj: Youtube

„Výsledky studie mne udivily,“ přiznává šéf výzkumného týmu Christopher Kyba. „Zvláště to, že k negativnímu progresu dochází v nejlépe osvětlených zemích, jako je například USA.“

Kyba a jeho kolegové použili k měření první kalibrovaný radiometr, umístěný na těle satelitu. Na výsledných scanech se Spojené státy jeví jako jedna velká zářící plocha. Scany rovněž odhalily, o kolik míst s přirozenou tmou a nocí přišly jiné kouty planety.

Od svícení k depresi

Umělé světlo v nočním prostředí ovlivňuje významným způsobem chod přírody. Narušuje přirozené střídání dne a noci, má za následek dezorientaci živočichů, ale i změnu aktivity rostlin. Člověku ničí spánek, zhoršuje paměť a přispívá k rozvinutí depresivních stavů.

Vánoční osvětlení. Ilustrační foto.
Vánoce se blíží, města rozzáří stovky světel

„Umělé osvětlení rovněž dramaticky mění noční krajinu a její ráz, a to takovým způsobem a v takovém měřítku, které bychom ve dne považovali za zcela nepřijatelné,“ upozorňuje Odborná skupina pro tmavé nebe při České astronomické společnosti na svém webu Svetelneznecisteni.cz.

„I jediné špatně cloněné či nevhodně naklonění svítidlo pouličního osvětlení může být dominantou v širokém okolí, světelné emise z města pak mohou ovlivňovat panoráma noční krajiny na vzdálenost mnoha desítek kilometrů.“