Hollandeova popularita v jednom z nedávných průzkumů klesla ke čtyřem procentům. Spekulace, zda se neoblíbený šéf státu bude ucházet o znovuzvolení, sílí v době, kdy opoziční pravice pořádá vlastní prezidentské primárky. Její kandidát má vzejít z nedělního klání, favoritem je bývalý premiér François Fillon.

Primárky u socialistů mají následovat v lednu. Podle Bartoloneho co možná největší výběr mezi uchazeči straně prospěje, a tak by se do klání měl zapojit také premiér Manuel Valls a exministr hospodářství Emmanuel Macron.

"Nevím, pro koho budu hlasovat, ale vím, že malé primárky nás nezachrání. Přeji si, aby se Macron zúčastnil primárek, přeji si, aby se Valls zúčastnil primárek a přeji si, aby se Hollande zúčastnil primárek," řekl novinářům Bartolone.

Žádný potenciální uchazeč by se podle něj neměl dostat do situace, aby si mohl stěžovat, že byl vyřazen od zeleného stolu - a proto by do primárek měli jít i oba představitelé exekutivy, prezident a premiér.

Socialisté jsou v tomto směru rozděleni a někteří politici vybízejí Hollandea, aby se primárek neúčastnil.

Očekává se, že prezident během prvního prosincového týdne oznámí, zda se míní ucházet o další volební období. Podle tisku Valls zvažuje prezidentskou kandidaturu, pokud by se Hollande rozhodl, že kandidovat nebude.

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že socialistickému kandidátovi hrozí vyřazení už v prvním kole prezidentských voleb a že o nejvyšší funkci se ve druhém kole utkají kandidát pravice a vůdkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.