Ruská agentura Interfax oznámila, že proruští separatisté již vstoupili do přístavu Mariupol, mluvčí ukrajinské armády to ale vzápětí popřel.

„První povstalecké skupiny… jsou již v Mariupolu," citovala agentura Interfax povstalecké zdroje. „To není pravda. Zatlačili jsme je zpět z pozic, které drželi," prohlásil vzápětí mluvčí ukrajinských sil Andrij Lysenko.

Boje údajně nepřerušila ani noční tma. „Byli jsme pod palbou celou noc, ale pořád se nám daří udržovat povstalce v šachu. Stojí proti nám s tanky a dělostřelectvem," uvedl podle agentury Reuters velitel ukrajinských dobrovolných milicí se sídlem v Mariupolu.

Půlmilionové černomořské přístavní město Mariupol se nachází na jihovýchodě Ukrajiny ve strategicky významné oblasti mezi Ruskem a Krymem, který Rusko anektovalo letos na jaře.

Palba z lehkých i těžkých zbraní se podle svědků agentury Reuters dopoledne ozývala také severozápadně od Doněcku, z blízkosti místního letiště.

Proruští separatisté v posledních dnech ostřelují letiště v Doněcku a ve čtvrtek tvrdili, že ho obklíčili a čekají, až se ukrajinští vojáci vzdají.

„Z širší oblasti doněckého letiště je slyšet střelba z lehkých zbraní a opakované výstřely z děl," konstatoval reportér agentury Reuters z místa vzdáleného asi dva až tři kilometry od letiště.

Podle agentury DPA zahynulo v nejnovějších střetech v oblasti Doněcku 23 povstalců, 14 ukrajinských vojáků a pět civilistů.

V běloruské metropoli Minsku se dnes krátce před 13:00 SELČ sešla takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska, separatistů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě k rozhovorům o ukončení konfliktu na východní Ukrajině.

Ukrajinský prezident Porošenko ve čtvrtek prohlásil, že pokud schůzka v Minsku začne, vydá rozkaz armádě, aby dodržovala klid zbraní. To se však zatím nestalo. Proruští povstalci z východu Ukrajiny se k příměří hodlali připojit o hodinu později, jako podmínku si ale kladli to, že Kyjev přijme mírový plán ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten mimo jiné počítá s ukončením bojů, stažením dělostřelectva a obnovou sociálních a zdravotnických zařízení.