Historikové odhadují, že japonským vojákům sloužilo za války pro rozptýlení asi 200.000 žen, hlavně na Korejském poloostrově a v Číně. Mladý, kontroverzní ósacký starosta Toru Hašimoto připustil, že japonská armáda ženy k prostituci nutila. Taková už je ale podle něj „tragédie války". Starosta je rovněž jedním z vůdců nové konzervativní politické strany.

„Pro vojáky, kteří riskovali své životy, když kolem nich pršely kulky, bylo zapotřebí odpočinku, a tak byl systém utěšitelek nutný. To je snad každému jasné," konstatoval Hašimoto. Řekl také, že Japonsko zdaleka není jediné, kdo něco podobného praktikoval. „Existuje řada příkladů" krutého jednání vojáků ve válečných časech, řekl.

Zklamané ministerstvo

Jihokorejské ministerstvo zahraničí již vyjádřilo zklamání nad „nedostatečným pochopením historických souvislosti ze strany vysokého japonského představitele a nad nerespektováním ženských práv". Soul vyzval japonské vedoucí činitele, aby se ohlédli za imperiální minulostí své země a změnili své anachronické názory na historii.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga odmítl dnes výroky ósackého starosty komentovat. Zopakoval jen oficiální postoj Tokia, podle nějž Japonsko přiznává, že způsobilo za války velkou bolest a utrpení mnohým národům, a vyjádřilo již v minulosti hlubokou lítost a upřímnou omluvu.

Třiačtyřicetiletý Hašimoto stojí společně s bývalým tokijským guvernérem Šintaróem Išiharou, který je rovněž zapřisáhlým nacionalistou, v čele nově vytvořené Japonské strany obnovy.

Nacionalistickými prohlášeními proslul i japonský premiér Šinzó Abe. Ten už dříve přiznal, že sexuální otrokyně existovaly, tuto skutečnost ale zlehčoval pochybnostmi, nakolik byly jejich služby japonskou okupační správou vynucované.