V sobotu byl podobně předvolán náměstek švýcarského velvyslance, neboť Haffner byl mimo Ankaru. Turecké úřady tak učinili poté, co v Bernu pochodovalo přes 5000 lidí. Vyjadřovali nesouhlas s politikou prezidenta Erdogana a volali po odmítnutí rozšíření prezidentských pravomocí v nadcházejícím referendu.

Čtěte také: V Rusku demonstrovaly tisíce lidí proti korupci. Šéf opozice byl zatčen

Protest se obešel bez incidentů, přestože k oficiální akci se krátce před shromážděním přidal nepovolený pochod asi 200 příznivců krajní levice. Mezi demonstranty byli i Kurdové. Ankara označila za organizátory protestu Stranu kurdských pracujících (PKK), kterou Turecko, Evropská unie i Spojené státy považují za teroristickou organizaci.

Podle Turecka byla akce otevřenou podporou terorismu a násilí, žádá proto okamžité prošetření. "Walter Haffner byl předvolán na naše ministerstvo (zahraničních věcí), kde jsme mu tlumočili naši nespokojenost. Panu velvyslanci bylo sděleno, že viníci musejí okamžitě přejít do rukou spravedlnosti," řekl pod podmínkou zachování anonymity zdroj agentury AFP.

Nepřehlédněte: Nepřijatelný postup policie! USA a EU žádají Minsk, aby demonstranty propustil

Po diplomatických přestřelkách Turecka s Německem a Nizozemskem jde o další eskalaci napětí mezi Ankarou a EU. Turecký prezident Erdogan má za to, že evropské země vedou ve svých médiích kampaň za neúspěch dubnového referenda.

"Švýcarsko to posunulo ještě o krok dál. Tamní levice a teroristé se spojili a zorganizovali pochod. U švýcarského parlamentu vyvěsili můj obraz s pistolí u hlavy a švýcarský parlament se k tomu nevyjadřuje," prohlásil dnes Erdogan během projevu v Istanbulu. Odkazoval tím na transparent ze sobotní demonstrace s nápisem "Kill Erdogan" (smrt Erdoganovi).

Vztahy mezi Ankarou a Evropou jsou nyní vyhrocené. Turečtí politici se před nadcházejícím dubnovým referendem pokoušeli oslovit tureckou menšinu žijící v Evropě, ale Nizozemsko a Německo takové mítinky na svém území zakázaly. Erdogan toto počínání označil za nacistické metody, za což si od Německa a stejně tak od unijních představitelů vysloužil kritiku.

Nepřehlédněte: Evropa je fašistická a krutá jako před válkou, prohlásil Erdogan