V hornatém Venezuelském státě Tachira se demonstranti opět střetli s policií a národní gardou, po které bezmocně házely kameny. Zapálili rovněž obrněný vůz a několik okolních budov.

Diego Hernandez (33) ležel bezvládně na ulici s otevřenýma očima, lidem okolo něj bylo jasné, že mu už nemohou pomoci. „Zabili ho!" Křičel dav. Boj ale pokračoval. 

Video: protesty si vyžádaly další oběť

Zdroj: Youtube

Druhým mrtvým je teprve osmnáctiletý Luis Alviarez, kterého trefila kulka do hrudníku. Zraněna byla více než desítka lidí.

V Carabobo, státě centrální Venezuely, byli postřeleni tři policisté, z toho jeden je ve vážném stavu. V Laře, na západě země zase auto najelo do třech protestujících. Během posledních sedmi týdnů si tak demonstrace vyžádali více než třicet mrtvých, včetně dvou členů ozbrojených složek. Stovky lidí byly zraněny a přes 2 tisíce lidí policie zatkla.

Demonstrace ve Venezuele
Krize ve Venezuele: USA zvažují sankce

Podle agentury AP se venezuelský diktátor Maduro nesnaží podniknout žádné kroky, které po něm opozice a demonstrující požadují.

Mezinárodní tlak na vládu Venezuely sílí, situaci projednává Organizace amerických států (OAS).

„Žádáme svět, aby se podíval, co se v zemi právě děje," prohlásil opoziční lídr Maria Corina Machado na jednání OAS. „Hrůzný režim zabíjí své vlastní lidi," cituje Machada agentura AP.

Nicolas Maduro
Ve Venezuele přibývá obětí pouličních bojů mezi vládními silami a demonstranty

Venezuela opustila OAS v dubnu letošního roku. Podle Madury se totiž mísila do vnitřních záležitostí Venezuely, omezovala její suverenitu a snažila se Madura zbavit moci.

Prezident chce krizi vyřešit tím, že přepíše ústavu. Většina národa ale žádá jeho okamžité odstoupení a nové prezidentské volby, jelikož ho viní z vyvolání ekonomické krize. Inflace se pohybuje v trojciferných číslech, chybí zdravotnické potřeby a základní potraviny. Lidé nemají doslova co jíst.

Ilustrační foto
Na D1 se srazilo sedm aut