U soudu uvedla, že dodnes kvůli únosu trpí psychickými potížemi a musí se léčit na psychiatrii. Požádala proto o odškodnění. Nárok na něj a jeho případnou výši má určit soud v Koblenci.

„Pro rodinu to byl špatný pocit," řekl po skončení jednání strýc unesené Michalky Jaroslav Gombár, který spolu se svým bratrem a otcem děvčátka Michalem Gombárem Janovou u soudu doprovázel. „Zejména pro maminku. Dodneška to pro ni není lehké. Má z toho psychické problémy, léčí se na psychiatrii, bere nějaké léky. Ještě není v pořádku," potvrdil její výpověď.

Vyžádal si ji obhájce obžalovaného Uweho Reineckera, který pomocí svědectví matky kojence chtěl soudu dokázat, že jeho mandant byl v případu jen obětí lží své partnerky. Podle advokáta byl Reinecker přesvědčen, že si bere svého vlastního potomka, kterého německému páru podle tvrzení družky někdo unesl v porodnici v Ústí nad Labem. Dokazovat to měly výkřiky obviněného při únosu: „Ty máš naše dítě!"

Výpověď Janové však verzi obhajoby nepotvrdila. Když k ní muž loni 4. července v parku v Ústí nad Labem přistoupil, volal podle ní jen německo-česky: „Du, dítě!" „Du" v němčině znamená „ty".

Matka prostřednictvím tlumočníka dnes soudu jinak vylíčila celý průběh inkriminovaného dne; od cesty z ústeckého supermarketu, kde si obžalovaná Melanie-Christin Maria Bernhartová tehdy osmnáctidenní nemluvně údajně vyhlídla, až po samotný únos. Ten se podle Janové odehrál tak, že k ní v parku přiběhl Reinecker, děvčátko jí vytrhl z kočárku a strčil do ní. S holčičkou pak utekl do připraveného auta, s nímž pachatelé odjeli do Německa. Tam únosce policie o pět dní později zatkla a dítě vrátila rodině.

Soudu Janová dnes řekla, že ven s Michalkou od té doby sama nevychází a onomu parku se vyhýbá. Na rozdíl od ní se prý její dceři daří výborně a je zdravá.

Když se právní zástupce Reineckera jménem svého klienta jednadvacetileté matce omluvil, ta se rozplakala. „Dítě Vám vzal z nedorozumění," konstatoval obhájce Ingmar Rosentreter. Obžalovaná se chtěla Janové dokonce omluvit osobně, matka s ní však hovořit odmítla. Při odchodu pachatelů ze soudní síně pak znovu propukla v pláč a obviněné začala spílat.

„Chceme co nejvyšší trest. Ať rozhodne spravedlivě soud," uvedl Jaroslav Gombár. Rozsudek by nyní mohl zaznít nejdříve 25. března, na kdy je naplánováno zatím poslední stání.

Za únos dítěte dvojici hrozí až pět let vězení; za krádeže automobilů, podvod a falšování dokumentů, z nichž jsou také viněni, dokonce až deset let. Součástí verdiktu by měla být i případná výše odškodného pro Janovou, jak dnes uvedl předsedající soudce.

Obžalovaní se k únosu už dříve přiznali. Žena čin zdůvodnila tím, že údajně potratila, rodině to ale neřekla a dál před ní předstírala těhotenství a později i porod v Ústí. Na jeho konci byl pak únos malé Michaly. Ten loni vyvolal obrovský mediální zájem jak v České republice, tak v Německu, stejně jako lednový začátek procesu. Dnešního přelíčení se ale zúčastnila už jen hrstka novinářů.