K atentátu se přihlásili radikální sunnité. Dříve během dne explodovala bomba i na severozápadu Pákistánu. Při náletu bezpilotního letounu USA ve stejné oblasti nadto údajně zahynulo pět podezřelých radikálů.

Agentura AP napsala, že dnešní den patří z hlediska počtu obětí k nejkrvavějším v posledních letech v této asijské zemi, proti jejíž vládě vede povstání radikální hnutí Taliban a další ozbrojenci.

Bomby před rušným barem v Kvétě, metropoli konfliktní provincie Balúčistán, explodovaly v rozmezí asi deseti minut. Po druhém výbuchu se prý zřítila střecha budovy, v níž se herna nacházela.

K útoku se přihlásila extremistická sunnitská skupina Laškare džhangvi, která je údajně napojená na Taliban a Al-Káidu a útočí na šíity, kteří představují asi dvacetiprocentní menšinu v zemi. První explozi měl prý na svědomí sebevražedný atentátník a druhý způsobila bomba umístěná v autě a odpálená na dálku, sdělil mluvčí radikálů.

Herna se nacházela ve čtvrti obývané hlavně šíity a mezi oběťmi je množství členů této skupiny, které radikální sunnité považují za odpadlíky. Útok si však vyžádal oběti i mezi policisty, novináři a záchranáři, kteří na místo přispěchali po první explozi.

Větší autonomie

Již dříve během dne otřásla exploze bomby rušnou obchodní čtvrtí Kvéty. Zabito přitom bylo nejméně 12 lidí a více než 40 dalších utrpělo zranění. Podle pákistánských úřadů byl útok zřejmě namířen proti příslušníkům polovojenských jednotek. Přihlásila se k němu Spojená balúčská armáda, jedna z ozbrojených skupin bojujících za větší autonomii tohoto území a větší zisky z tamních nalezišť ropy a zemního plynu.

Další nálož dnes explodovala během shromáždění věřících ve městě Mingora v pákistánském údolí Svát na severozápadě země. Výbuch usmrtil 21 lidí a více než 60 dalších zranil. Policie původně tvrdila, že explozi v tomto největším městě regionu způsobila láhev s plynem. Policejní šéf ale později sdělil, že šlo o bombu. K tomuto útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Na severozápadě země v kmenové oblasti Severní Vazíristán dnes podle pákistánských zpravodajských zdrojů AP provedl úder americký bezpilotní letoun. Zabito při něm bylo nejméně pět podezřelých ozbrojenců. Severní Vazíristán je baštou ozbrojenců hnutí Taliban a teroristické sítě Al-Káida. Mnozí Pákistánci nesouhlasí s americkými nálety, které jsou podle nich vměšováním do svrchovanosti země.