„Umělá inteligence je budoucností nejenom pro Rusko, nýbrž pro celé lidstvo,“ prohlásil Putin podle agentury RT v průběhu diskuse. Dodal, že by bylo silně nežádoucí, aby si pokrok v této oblasti usurpoval jediný stát. Rusko je proto podle něj připravené se o nové poznatky s ostatními národy dělit.

„Pokud se staneme vůdčí silou v tomto oboru, budeme sdílet naše know-how s celým světem, zrovna tak jako sdílíme své jaderné technologie,“ slíbil ruský prezident. Diskuse se sice týkala i jiných oblastí ­– například komického průzkumu, medicíny a analýzy lidského chování – vojenská technika byla jeho hlavní náplní.

Bezpilotní letoun - dron. Ilustrační foto.
Policie chce na pomoc nové drony. Nejenom k ochraně prezidenta

Hlava Ruska má za to, že v příštích válkách budou bojovat převážně drony. Pro jejich efektivitu bude klíčová schopnost učení. Bezpilotní dálkově ovládané letouny využívají například spojenecké síly v pátrání po zbývajících bojovnících samozvaného Islámského státu.

Za pravdu Putinovi dávají i obavy Spojených států z posilování čínského vlivu v Silicon Valley. Armádní představitelé volají po zvýšení ochrany citlivých technologií, které by Číně mohly přinést vojenskou nadřazenost.

Výstavba zdi na americko-mexické hranici
Zeď mezi USA a Mexikem začne růst už za 14 dní. Zatím jen jako prototyp

„Zkoumáme dlouhodobý ‚zdravotní stav‘ americké ekonomiky a bezpečnosti ve světle čínských predátorských praktik na poli technologií,“ řekl nejmenovaný představitel Trumpovy administrativy pro deník Daily Mail. V otázce, zdali vývoj strojového učení přinese lidem zlepšení jejich každodenního života, nebo jejich životy spíš ohrozí, se střetli také optimistický zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg a spíše pesimistický majitel společnosti Tesla Elon Musk.