„Vláda mě dopisem požádala o prodloužení opatření, která jsme přijali v odvetě za počínání našich partnerů z některých zemí. Dnes, v souladu s touto žádostí, jsem podepsal výnos o prodloužení účinnosti jednotlivých zvláštních opatření s cílem zajistit bezpečnost Ruské federace," řekl Putin podle TASS. Současně nařídil vládě, aby k výnosu vypracovala příslušné dokumenty. Premiér Dmitrij Medveděv ujistil, že „vše bude vykonáno" a že tyto dokumenty se již připravují.

Moskva od počátku dávala najevo, že na prodloužení sankcí EU odpoví. Dříve se objevily náznaky, že odvetná opatření by mohla být mírně upravena, a to i vůči Maďarsku, Řecku a Kypru. Avšak podrobnosti o Putinově výnosu dosud nejsou známy.

Prodloužení protiruských sankcí

EU v pondělí prodloužila své hospodářské sankce proti Rusku do konce ledna 2016. Sankce zakazující export určitých technologií do Ruska a omezující ruský přístup na finanční trhy spustila EU loni v létě. Jejich případné uvolňování je vázáno na plnění minských dohod o příměří na východě Ukrajiny, které však ani ukrajinské vládní jednotky ani povstalci podporovaní Moskvou nedodržují.

Dosavadní ruské embargo, zavedené loni jako odpověď na západní sankce, zakazovalo dovoz vybraných potravin ze Spojených států, Evropské unie, Austrálie, Kanady a Norska. V současnosti na ruském sankčním seznamu figurují ovoce, zelenina, maso, drůbež, ryby, mléko a mléčné výrobky.