Zatím podle agentury AP není jasné, jak velkého počtu vojáků se má toto stažení týkat. Krok však podle AP může naznačovat Putinovu ochotu přispět ke snížení napětí okolo ukrajinské krize, nejvážnější ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války.

Severoatlantická aliance koncem dubna odhadovala, že u hranic s Ukrajinou se nachází téměř 40.000 ruských vojáků, což vzbuzovalo obavy Kyjeva z případného ruského vpádu na východ Ukrajiny, již částečně ovládaný proruskými povstalci v Doněcké a Luhanské oblasti. Putin dříve tvrdil, že vojska od hranic již stáhl, ale Spojené státy a NATO žádné známky stažení nezaznamenaly.

„V souvislosti s ukončením jarní fáze přípravy vojsk, počítající s jejich přemístěním a odehrávající se zejména na cvičištích v Rostovské, Belgorodské a Brjanské oblasti, prezident Vladimir Putin dal rozkaz ministru obrany Sergeji Šojguovi vrátit jednotky, které se zúčastnily cvičení, do míst stálého rozmístění a pokračovat ve výcviku na nejbližších cvičištích," oznámil Kreml.

Letecké cvičení během voleb na Ukrajině

Rozkaz k návratu vojáků do kasáren vydal Putin i dříve, ale vzápětí začala u hranic nová cvičení. Kyjev minulý týden protestoval proti tomu, že Rusko připravilo na ukrajinské prezidentské volby, které se mají konat 25. května, rozsáhlé letecké cvičení.

Putin současně s nejnovějším rozkazem k návratu do kasáren uvítal „první kontakty mezi Kyjevem a stoupenci federalizace s cílem navázat přímý dialog, kterého by se měly zúčastnit všechny zúčastněné strany" konfliktu. Vyzval také ukrajinskou vládu, aby okamžitě ukončila „trestnou operaci" proti separatistům na východě země.

Ještě dříve, v rozhovoru pro čínská média, Putin podle ITAR-TASS kritizoval „běsnění neonacistickch sil" na Ukrajině, kde „rozpoutaly opravdový teror proti pokojným lidem".