Zákaz, který se má vztahovat i na manželky a nezletilé děti, se odůvodňuje bojem proti korupci a lobbismu, posílením národní bezpečnosti i rozšířením investic do ruské ekonomiky. Jedinou výjimku mají dostat ruští diplomaté a jejich rodiny, samozřejmě pokud zrovna slouží v cizině.

„Pokud návrh zákona bude přijat v nynější podobě, všichni vyjmenovaní funkcionáři budou muset zveřejnit, zda mají konta a cenné papíry v cizině, jakož i zahraniční nemovitosti. A co hůř, hodnostáři budou muset vysvětlit, odkud získali prostředky na zakoupení domů, bytů a parcel," napsal server newsru.com a dodal, že ti, kteří zákon porušují, mají dostat na nápravu tři měsíce od vstupu normy v platnost.

Anonymní udání

Předloha má také uložit justičním orgánů prověřovat informace o prohřešcích hodnostářů, avšak s výjimkou anonymních udání, na které se nemá brát zřetel. Během 60 až 90 dnů prověrky má být hodnostář zbaven funkce, nikoliv však platu. Návrh nicméně počítá s jedinou sankcí za porušení pravidel: propuštěním byrokrata z práce či předčasným ukončením mandátu poslance, senátora či soudce.

Ruští poslanci před časem už v prvním čtení schválili podobný návrh zákona, který zakazoval hodnostářům zahraniční nemovitosti pod hrozbou milionových pokut i vězení, pak však předloha uvízla v protikorupčním výboru. Po prezidentově návrhu tisk předvídá, že „tvrdší varianta" upadne do zapomnění docela a elita si jako vždy najde cesty, jak zákazy obejít.

Korupce se v Rusku jeví víceméně běžnou součástí života a přes všechna opatření a kampaně z poslední doby Rusové příliš nevěří, že by si Putin nyní dokázal vést úspěšněji než v předchozích 12 letech u moci.