Ukrajinská vláda odmítla připojit svůj podpis k asociační smlouvě před deseti dny a centrum Kyjeva od té doby ovládají davy opozičních demonstrantů. Víkendový pokus policie rozehnat protest násilím přivedl do ulic třímilionové metropole až 350.000 lidí. Demonstranti žádají rezignaci kabinetu premiéra Mykoly Azarova a návrat k jednání o přidružení k EU.

Podle Putina ukrajinská opozice buď nekontroluje situaci a vývoj událostí nechápe, nebo slouží jako pláštík pro akce extremistů. „Nynější akce v Kyjevě se nepřipravovaly jako reakce na aktuální situaci, ale spíš s výhledem na volby v roce 2015," prohlásil prezident. Počátkem toho roku vyprší nynější mandát prezidenta Viktora Janukovyče a voliči budou v přímých volbách vybírat novou hlavu státu. Předpokládá se, že Janukovyč se pokusí svůj mandát obhájit.

„Pokud jde o ukrajinské události, připomínají spíš pogrom, než revoluci," poznamenal ruský prezident. „Možná to zní podivně, ale se vztahy mezi Ukrajinou a EU mají podle mě tyto události máloco společného," dodal.

Kritika Bruselu

Putin kritizoval podmínky asociační dohody, jak je Kyjevu nastavil Brusel. „Ukrajinskému národu prý ukradli sen. Pokud se ale podíváte na obsah (asociační) smlouvy, pak zjistíte, že tohoto snu by se Ukrajinci prostě nemuseli dožít. Podmínky jsou velmi tvrdé," prohlásil ruský prezident.

Předseda ukrajinské vlády Azarov odůvodnil rozhodnutí vzdát se prozatím přidružení obavou před reakcí Ruska, na které je napojena velká část ukrajinské ekonomiky. Premiér vyčetl Evropské unii, že místo miliardových kompenzací za ztrátu ruského trhu nabízí Ukrajině „almužnu". Místo toho Azarov ukrajinským podnikům doporučil udržovat těsnější obchodní vztahy s Ruskem.