"Nehledě na existující rozdíly v hodnocení řady zásadních momentů, zdůraznily obě strany zvláštní význam okamžitého a trvalého zastavení bojových akcí na jihovýchodě Ukrajiny a zahájení politického jednání," uvedla ruská tisková služba.

Rozhovor, který se podle Kremlu uskutečnil na žádost Bílého domu, byl prvním přímým kontaktem Obamy a Putina po nejnovějším rozšíření západních sankcí.

Podle Putinovy tiskové služby se prezidenti shodli v názoru, že nynější stav rusko-amerických vztahů neodpovídá zájmům Moskvy ani Washingtonu. "V této souvislosti si vyměnili názory na perspektivu rusko-amerického dialogu," uvádí se ve zprávě ruské tiskové služby.

Podle informace Bílého domu Obama "zopakoval hluboké znepokojení z rostoucí podpory, kterou Rusko poskytuje separatistům na Ukrajině". Zdůraznil, že dává přednost diplomatickému řešení krize.

Krize na Ukrajině se musí řešit diplomatickou cestou

Obama se později k rozhovoru s Putinem vrátil na tiskové konferenci ve Washingtonu. Jednání ruského vůdce zhodnotil slovy, že "lidé se někdy chovají nerozumně". Krizi na Ukrajině chceme vyřešit diplomatickou cestou, Rusko ale musí změnit své stanovisko, řekl Obama.

Spojené státy podle amerického prezidenta mají pouze omezené možnosti, jak odradit Rusko od jeho akcí na Ukrajině, protože "Putin dlouhodobé zájmy Ruska ignoruje". Spojené státy všemožně podporují ukrajinskou vládu a snaží se Rusko zastavit. Existují ale limity, které Ameriku omezují.

"Rusko by mělo chtít, aby se sankce uvolnily. Lidé se ale někdy chovají nerozumně a v rozporu se svými vlastními zájmy," řekl šéf Bílého domu na adresu ruského prezidenta.

Telefonická debata obou vůdců byla podle Washingtonu věnována i nedávnému americkému obvinění, že Rusko porušuje články smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu podepsané v roce 1987. Rusko americké výtky odmítá.

Washington Moskvu obviňuje, že v rozporu se smlouvou testuje pozemní rakety, jejichž likvidaci dohoda ukládá. Ruské ministerstvo zahraničí dnes znovu americké výhrady odmítlo s tím, že jde o "výmysly a podivné konstrukce, které nelze nijak dokázat".

Telefonní konverzace dnes proběhla i na lince mezi Washingtonem a Kyjevem. Americký viceprezident Joe Biden ukrajinskému prezidentu Petru Porošenkovi oznámil, že USA poskytnou osm milionů dolarů (přes 160 milionů Kč) na účet ukrajinských pohraničníků, kteří na východě Ukrajiny čelí tlaku separatistů podporovaných ruskou armádou.

Peníze mají přispět ke zdokonalení elektronické ochrany ukrajinských hranic a k rozšíření parku dopravních prostředků včetně speciálních vozidel a námořních hlídkových lodí. Na nákup zbraní ani munice peníze určeny nejsou, uvedla agentura AP.