Prezident řekl, že zadržování Ruska se stalo oficiální doktrínou NATO. "S tímto cílem se blok dál rozšiřuje, stále rychleji se rozmisťují strategické a konvenční zbraně za hranicemi hlavních států NATO," dodal Putin v ostře formulovaném projevu, o němž informovala agentura TASS. Sousední Ukrajinu obvinil, že sází na silové řešení konfliktu na jihovýchodě země.

Čtěte také: Bude Putin chráněný proti útokům médií? Rusko projednává nový zákon

Ruský vůdce konstatoval, že v zájmu boje s terorismem je třeba obnovit spolupráci tajných služeb Ruska, USA a dalších zemí Severoatlantické aliance. Musí se tak stát "bez ohledu na veškeré komplikace, které existují v různých oblastech mezinárodních vztahů".

V loňském roce se počet hackerských útoků na ruské státní orgány ve srovnání s rokem 2015 trojnásobně zvýšil, upozornil Putin. Ruské tajné služby podle něj loni odvrátily 16 teroristických útoků. Agenti ruské kontrarozvědky FSB prý zabránili aktivitám 53 pracovníků a 386 agentů zahraničních zpravodajských služeb. Na pracovníky FSB má nyní ruské vedení "vyšší požadavky," řekl prezident. Prvořadým úkolem je přitom zabránit útokům extremistů.

Nepřehlédněte: Poměry v Rusku připomínají nacistické Německo, tvrdí bývalý ruský poslanec