Za všechno mohou novináři. Představitelé aukční síně přehodili Černého Petra na média. Aukční síň hodinky za 1,054 milionu eur (asi 27 milionů korun) skutečně prodala, ale nebyly to hodinky, které by nosil na ruce ruský prezident. „Novináři si nepřečetli pořádně aukční katalog,“ bránili se organizátoři aukce, když se na ně začaly valit dotazy ohledně senzační dražby.

J. V. Stalin a Klement Gottwald na propagandistickém plakátu z padesátých let 20. století.
Rusové nejvíc milují Stalina, Putin je historická osobnost číslo dva

Zprávu o prodeji hodinek Patek Philippe Triple Complication s platinovým pouzdrem, věčným kalendářem a zlatým ciferníkem přinesla původně televize BBC, k hodinkám měly být i doklady potvrzující, že patří Putinovi.

FOTO ZDE:

http://www.vesti.ru/doc.html?id=2912542#/photo/0

Také tisková služba Kremlu, na níž se aukční dům odvolává, vyvrátila, že by se jednalo o časomíru mající jakýkoli vztah k vládci ruského státu. „Nikdy jsme nic takového netvrdili,“ brání se zástupci aukční síně s tím, že se jednalo o hodinky, které byly původně vyrobeny jako případný dárek pro Vladimira Putina, ale k tomu nikdy nedošlo.

„Pokud by to byly opravdu Putinovy hodinky, tak bychom je prodávali mnohem dráž,“ přiznává pracovník aukčního domu. „Za tři až pět milionů eur.“ Tedy za 78 až 130 milionů korun.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov komentoval událost slovy, že kupujícího ošálili proto, aby vyšponovali cenu. Kdo je majitelem hodinky za více než milion euro, to Kreml ani aukční dům Monaco Legend Group neuvádějí.