Ruští vyšetřovatelé zatím tvrdí, že vražda byla podle všeho osobní mstou dvou Čečenců, Dadajeva a Beslana Šavanova, a ne zločinem na objednávku. Dadajev se původně ke zločinu přiznal, ale už v pondělí přiznání odvolal. Smrt kritika prezidenta Vladimira Putina od počátku vyvolala v opozičních kruzích přesvědčení, že je za ni odpovědný Kreml.

„Dohodli jsme se, že ho zítra (v pátek) dopoledne navštívíme," uvedl dnes podle agentury AFP Fedotov. Dodal, že k tomu již dostal svolení od Vyšetřovacího výboru (ruské obdoby americké FBI). Dadajev je od svého zadržení v minulém týdnu držen ve vazbě v moskevské věznici Lefortovo.

V úterý tam za ním už byl člen kremelské konzultativní rady pro lidská práva Andrej Babuškin, který na základě této návštěvy ve středu řekl, že Dadajev byl zřejmě k přiznání donucen mučením. Poukázal přitom na zranění, jež na těle zadrženého muže viděl.

Vyšetřovací výbor hned vzápětí varoval před „nepřijatelným vměšováním" obhájců lidských práv do případu a vyšetřovatelé ještě ve středu večer v této záležitosti Babuškina vyslýchali jako svědka. Babuškin následně vydal prohlášení, v němž sdělil, že výslech se konal v jeho úřadu, „byl veden korektním způsobem a trval zhruba hodinu".