Incident se stal ve vesnici Tal Alí, která leží v provincii Kirkúk. Ozbrojenci IS se odtud sice už před několika dny stáhli, ale dnes se mnoho z nich vrátilo a odvezli s sebou desítky lidí. Vesničané prý spálili vlajku IS a také jeden z postů IS.

Kirkúk je v severním Iráku a sousedí se třemi kurdskými provincemi. Žije tam smíšené obyvatelstvo a tamní Kurdové si na ni činí nárok s odůvodněním, že původně tam převládali Kurdové. Některé země se rozhodly Kurdy vyzbrojit, protože jejich milice se aktivně účastní boje proti IS.

O pomoci Iráčanům proti této radikální skupině se bude jednat také na nynějším summitu NATO. Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí popřel zprávy o údajné přítomnosti íránských vojáků v Iráku. V srpnu se objevily informace, že kurdským bojovníkům pomáhají v boji proti IS stovky íránských vojáků. „Nejsou tady íránští vojáci, Irák je nepotřebuje," řekl Zibarí. Írán popírá také zprávy o tom, že poskytuje Kurdům zbraně. Přiznal pouze, že Iráčanům pomáhají íránští vojenští poradci.

Svíce za mrtvé vojáky

V iráckém šíitském městě Nadžaf dnes zažehli 1700 svící za stejný počet šíitských vojáků, které údajně IS brutálně povraždil u Tikrítu. List The New York Times získal svědectví jednoho, jemuž se podařilo zůstat naživu díky tomu, že předstíral, že je mrtev.

Popsal situaci kolem masakru. V červnu prý zajali v Tikrítu bojovníci IS několik set vojáků a rozdělili je na sunnity a šíity. Sunnitům umožnili omluvit se za to, že bojovali v řadách armády, šíity se rozhodli zabít. Při první salvě Alí Husajn Kazím slyšel, jak kolem něj prolétla kulka, zasáhla muže vedle. Kazím postříkaný cizí krví spadl před sebe do vykopané jámy a předstíral, že je mrtvý. Jeden z členů IS prý měl v ruce kameru a filmoval. Když pak střelci procházeli kolem, viděli, že jeden ze šíitů stále dýchá a řekl: „Nechte ho trpět, je to bezvěrecký šíita, ať trpí a krvácí."

Po několika hodinách se Kazím odplazil k řece Tigris a tam zůstal tři dny s dalším Iráčanem, který byl ale těžce zraněný. Kazím se živil rostlinami a hmyzem, druhý muž nebyl schopen jíst nic. Kazímovi se podařilo dostat se do jižního Iráku, kde má rodinu. Podal jako jeden z mála svědectví o červnovém masakru, který se odehrál na bývalé americké základně Camp Speicher.