"Probíhá tu těžká palba. Všichni panikaří a snaží se z oblasti utéct," sdělil obyvatel oblasti na západním předměstí Maiduguri, které je hlavním městem státu Borno. Jiný obyvatel Babagana Lawan řekl, že jeho dům zasáhl granát, zabil jeho bratra a dva dělníky, kteří s nimi žili.

Získání Maiduguri, kde se nachází univerzita či mezinárodní letiště, by bylo obrovským vítězstvím pro islamistickou sektu Boko Haram, která v současnosti ovládá většinu zemědělských oblastí podél hranice s Kamerunem a s Čadem. Dohromady jde o území o rozloze Belgie. Radikálové chtějí v nábožensky různorodé Nigérii vytvořit islámský stát, jehož hlavním městem bá být právě Maiduguri.

Boko Haram zabila v Maiduguri od začátku svého povstání tisíce lidí a představuje hlavní bezpečnostní hrozbu pro stabilitu Nigérie, která má největší ekonomiku na africkém kontinentu.

Radikální sekta stále více ohrožuje i sousední státy. Pokračující násilí dělá velkou starost rovněž nigerijskému prezidentovi Goodlucku Jonathanovi, kterého za necelé dva týdny čekají prezidentské a parlamentní volby.