Třiasedmdesátiletý Josef Fritzl z dolnorakouského městečka Amstetten se doznal k věznění a sexuálnímu zneužívání své dcery Elisabeth.

„Uvedl, že svou dceru věznil po 24 let a že on sám je otcem všech sedmi jejích dětí,“ cituje agentura Reuters Franze Polzera, šéfa oddělení kriminálního vyšetřování Dolního Rakouska. Policisté pak Fritzla ještě během pondělí převezli před vyšetřujícího soudce k Zemskému soudu v St. Poeltenu.

Nepochopitelný zločin

„Stojíme tu před nepochopitelným zločinem,“ vyjádřil se k případu, který šokoval nejen Rakousko, ministr vnitra Guenther Platter v místní televizi. „Vše, co se tam stalo, překonává lidskou představivost.“

Úřady se nyní chystají prověřit všechny okolnosti případu, který začal před rokem 1984. Fritzl 28. srpna onoho roku svou tehdy 18letou dceru nalákal do podzemí svého domu, kde ji pak zanechal nadopovanou a spoutanou. Utrpení ale začalo dříve, podle její výpovědi ji otec sexuálně zneužíval již od jejích 11 let.

Elisabeth Fritzlová ve sklepních prostorech bez oken na prostoru asi 50 až 60 metrů čtverečních strávila 24 let a porodila tu sedm dětí, z nichž jedno zemřelo brzy po porodu.

Život za dvířky z železobetonu

Vězení policie podrobila prohlídce.

„Není to jen jedna, ale několik místností: jedna na spaní, jedna na vaření a je tam také sanitární zařízení,“ cituje šéfa dolnorakouské kriminální policie Franze Polzera stanice BBC. Prostory byly podle dostupných informací vybaveny sprchou a malým elektrickým vařičem, jejich světlá výška nepřesahovala 170 centimetrů.

Sklepení uzavíraly železobetonové dveře s elektronickým zabezpečením, jehož kód znal pouze Fritzl, navíc schované za regálem plným plechovek, krabic a dalších předmětů.

Vysvětlení? Neexistuje

Případ vyvolal v rakouské společnosti vzrušenou debatu. Podle šéfa rakouského kriminálního úřadu Franze Langa pro něj ale neexistuje žádné vysvětlení kromě toho, že otec přišel s tak dokonalou legendou ohledně zmizení své dcery, že jej úřady prostě neprokoukly. Krátce po zmizení Elisabeth totiž její rodiče obdrželi dopis psaný jejím rukopisem, ve kterém je vyzývá, aby po ní nepátrali.

Obdobně Fritzl postupoval i po narození tří ze sedmi dětí své dcery. Novorozenci byli postupně nalezeni na prahu jeho domu s lístkem, že jim jejich matka nemůže zajistit dostatečnou péči, a byli adoptováni Fritzlem a jeho ženou. Dvě nejstarší děti – 19letá dcera a o rok mladší syn a nejmladší potomek, pětiletý chlapec, s ní sdíleli její vězení.

Lang připouští, že postup úřadů v době zmizení Elizabeth a následného „nalezení“ tří jejích potomků bude ještě třeba prověřit.

Možnou odpověď, proč se na uvěznění dnes 42leté ženy nepřišlo téměř čtvrt století, nabízí místní hejtman Hans-Heinz Lenze. „Koho mohlo napadnout, že biologická matka dětí je zavřená ve sklepě…,“ řekl rakouské agentuře APA.

Psychiatři a Kampuschová

Elisabeth, všechny její děti i Fritzlova manželka Rosemarie jsou nyní v péči lékařů a psychiatrů.

Zájem pomoci jim projevila i Natascha Kampuschová. Ta si život v zajetí vyzkoušela také. Před dvěma roky se jí po osmiletém věznění podařilo uprchnout z domu svého únosce Wolfganga Priklopila.

Případ vyplul na světlo poté, kdy byla v místní nemocnici ve vážném stavu hospitalizována nejstarší Elisabethina dcera Kerstin, která stísněný prostor se svou matkou sdílela celých 19 let svého života.

Když se lékaři pokusili kontaktovat její matku, aby jim pomohla určit příčinu dívčiných potíží, Josef ji nakonec pustil s tvrzením, že „se vrátila“ domů. Ta ale svého trýznitele prozradila.

Fritzl není ojedinělý

Případ čtyřiadvacet let vězněné Rakušanky není zdaleka ojedinělý. Před dvěma lety pobouřil stejné Rakousko příběh Natashy Kampuschové, jíž se podařilo uniknout po osmi letech v zajetí z domu svého věznitele.

Seznam unesených, uvězněných a zneužívaných dětí je však předlouhý. Mnohé z nich zažívaly bolest působenou vlastními příbuznými.

Svědkem případu trýznění dětí bylo i další rakouské město, Linec. Psychicky nemocná matka tří dívek je zde osm let nepouštěla z domu. Katharinu, Viktorii a Elizabeth dostala do své péče poté, co se rozvedla se svým mužem, který pracoval v Linci jako soudce.

Nejen Rakousko

Maďarsko na podzim roku 2006 vyděsil případ sedmadvacetileté ženy, již třináct let držel v domě její otec, vězeňský dozorce. Dívku znásilňoval před její těžce nemocnou matkou. Osvobodila ji až jeho smrt.

V americkém Ohiu se na podzim před dvěma lety u soudu projednávalo týrání dětí ve věku od jednoho do čtrnácti let, jehož se dopustili jejich adoptivní rodiče. Devět dětí zavřeli do klecí bez přikrývek. Klece měly alarm, kdyby se děti pokusily uniknout. Rodiče odůvodnili nelidské jednání strachem o jejich bezpečnost.

Před třemi lety otřásla Británii smrt dvacetileté matky dvou dětí Rachel Hudsonové, kterou věznili a systematicky týrali příbuzní včetně jejího muže. Osm členů této „rodiny z pekla“ bylo obviněno z vraždy.

Psycholog: Případů vězněných dětí bude přibývat

Za zdmi domků v satelitech se může dít cokoli, míní psycholog Jeroným Klimeš.

Rakušan Josef Fritzl věznil téměř čtvrtstoletí svou dceru ve sklepě spolu s dětmi, které s ní měl. Jsou podobné případy pro naši dobu typické? Nebo se o nich jen víc mluví?

Řekl bych, že je to spíše problém dnešní doby. Dokonce si myslím, že podobných případů bude čím dál víc. Dříve lidé žili více pohromadě, existovaly různé domovní důvěrnice a podobně. Taková věc by dříve nešla tak snadno utajit. Za zdmi luxusních domků v satelitních městečkách se ale může dít prakticky cokoli a nikdo o tom nemá ani zdání. Koneckonců v tomto případě i v případě Kampuschové měli pachatelé své úkryty dokonale technicky zabezpečené.

Uchylují se tedy pachatelé k takovému chování častěji proto, že je dnes menší šance na jejich odhalení?
To je jen jeden z důvodů. Druhý je ten, že různé sexuální a násilné fantazie dnes mohou růst prakticky bez jakékoli brzdy. Obecná morálka společnosti už není tak silným regulačním faktorem jako kdysi.

Co vůbec může vést rodiče k tomu, aby věznili vlastní děti v podzemní kobce?
Na počátku často stojí jeden špatný čin. Ve snaze ho utajit se na něj pak postupně nabalují další pochybení, která mohou vyústit až v tak bizarní případ, jako je ten poslední. Fritzl nejprve dceru začal zneužívat, když mu později porodila dítě, nechtěl ji pravděpodobně pustit také ze strachu, aby se na to nepřišlo.