Výbuchy na tržišti

Nejvíce lidí zahynulo ve městě Tadží vzdáleném asi 30 kilometrů od Bagdádu. Nejdříve tržištěm a přilehlými ulicemi otřáslo několik výbuchů, když pak na místo přijela policie, vybuchla další nálož. Údajně ji na sobě odpálil sebevražedný atentátník. Zemřelo zde nejméně 42 lidí, z toho 14 policistů.

„Čím se tihle ubozí lidé provinili? Tohle bylo prosté tržiště, kde lidi nakupovali, když to explodovalo," řekl BBC místní obyvatel Ali Hussein. Už v neděli při bombovém útoku v Iráku zemřelo 20 lidí. V červnu si teroristické akce vyžádaly smrt 237 lidí. Kdo za poslední vlnou útoků stojí, není jasné. Nikdo se k nim zatím nepřihlásil. Pravděpodobně půjde ale o akci sektářských teroristů z řad sunnitů.

Rozhádané strany

V Iráku, který se zklidnil po náporu násilí mezi sunnity a šíity v letech 2006 až 2007, postupně znovu roste napětí. Zvyšuje se po stažení všech amerických vojáků. Od začátku letošního roku zabezpečuje celu zemi výhradně irácká armáda a policie.

Bezpečnostní situaci neusnadňuje vleklá politická krize vyvolaná spory sunnitských a šíitských politiků. Šíitskou vládu její odpůrci obviňují ze snahy uzurpovat moc v zemi a nespolupracují s ní v parlamentu.

„Útoky pokračují i po odchodu amerických vojáků. To naznačuje dvě konstanty: slabost iráckých bezpečnostních jednotek a schopnost útočníků stále koordinovaně útočit po celé zemi," píše se v analýze serveru BBC.