Podle soudu musí Mangs také zaplatit rodinám pozůstalých odškodné ve výši 1,2 milionu švédských korun (asi 3,5 milionu Kč).

Mangse soud shledal vinným už letos v červenci, vynesení trestu bylo ale odloženo kvůli dokončení psychiatrického posudku. Ten nakonec konstatoval, že vrah je za své činy zodpovědný. Zatím není jasné, zda se odsouzený odvolá.

Střelec z Malmö policii zaměstnával v letech 2009 a 2010. Útočil zbraní většího kalibru, zejména ve večerních hodinách a jako oběti si vybíral hlavně přistěhovalce. V roce 2009 například vypálil na automobil, v němž seděla dvacetiletá Švédka se spolujezdcem tmavé pleti. Dívka při útoku zemřela, muž byl těžce zraněn. Další útoky byly vedeny zezadu, a to například na lidi na autobusové zastávce. Střelec pálil i na studentky na cestě domů, do oken krámků přistěhovalců nebo do jejich bytů.

Obžaloba mu ale nakonec připsala i vinu na vraždě spáchané v roce 2003.

40 % obyvatelstva tvoří přistěhovalci

Mangsovy činy vyvolaly svého času v Malmö, třetím největším městě Švédska, strach. Čtyřicet procent z jeho 300.000 obyvatel tvoří přistěhovalci první nebo druhé generace.

Švédská média případ přirovnávala k rasistickému střelci, jenž terorizoval přistěhovalce ve Stockholmu na počátku 90. let. Ten byl zatčen také až po roce a nyní si odpykává doživotní trest za vraždu a devět pokusů o ni. Kvůli Mangsově nenávisti k imigrantům a oblibě zbraní se zmiňovala i podobnost s norským extremistou Andersem Breivikem.