„Čínský premiér ujistil Alexise Tsiprase, že čínské společnosti mají zájem v Řecku investovat," citovala agentura Reuters zástupce řecké vlády. Prý byla řeč také o Tsiprasově chystané cestě do Číny, která už se připravuje.

Čínské ministerstvo zahraničí ale dnes zároveň dementovalo předchozí zprávy, že Peking už nabídl Řecku blíže nespecifikovanou hospodářskou pomoc. O údajné čínské nabídce hovořil náměstek řeckého ministerstva zahraničí.

Vstřícně se k nové řecké vládě postavilo i Rusko, s nímž chtějí Atény navázat navzdory nedůvěře Evropské unie mnohem bližší vztahy. Pokud Řekové Moskvu požádají o hospodářskou pomoc, Rusko tuto žádost určitě zváží, řekl dnes Lavrov. Ten s Kotziasem probíral i chystanou stavbu plynovodu Turkish Stream do Turecka, z nějž by prý mohlo Řecko také profitovat.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden Pozval Tsiprase, aby se 9. května v Moskvě zúčastnil oslav konce druhé světové války. Jeho krok následoval krátce poté, co se řecká vláda distancovala od kritiky, kterou Evropská unie kvůli zhoršující se krizi na Ukrajině adresovala Moskvě.