Ministr prohlásil, že v řadách policie jsou zkorumpovaní lidé, kteří spolupracovali se Zlatým úsvitem, jenž je vládou a justicí označován za zločineckou organizaci.

Zatím byli obviněni z napojení na Zlatý úsvit čtyři policejní důstojníci v rámci zahájeného tažení justice proti této organizaci s neonacistickou a xenofobní ideologií. Rázně se úřady do Zlatého úsvitu pustily po nedávné vraždě levicového zpěváka.

Mezi zatčenými policisty je i nyní již sesazený šéf oblastního komisařství v chudé aténské čtvrti. Obviněn byl ze zneužívání pravomocí veřejného činitele, falšování dokumentů a obchodu se zbraněmi. Zadržen byl také zástupce velitele komisařství v aténském přístavu Pireu, který byl obviněn z příslušnosti k zločinecké organizaci.

„Jedná se o stranu, která kromě vyznávání odporné ideologie se chová jako mafie," řekl také Dendias.

Zlatý úsvit se poprvé do parlamentu dostal ve volbách v červnu 2012 a získal přitom 18 poslaneckých křesel z celkových 300. Od té doby průzkumy veřejného mínění uváděly, že strana má podporu 10 až 15 procent potenciálních voličů. Podle dnešního vydání týdeníku Proto Thema klesla tato podpora po politické vraždě na 6,7 procenta.