Jak dnes informuje řecký deník Ethnos, makedonským hraničním „trychtýřem" prošlo v posledních 24 hodinách nanejvýš tisíc lidí. V průběhu dneška hodlají makedonské úřady alespoň prozatím pustit už jen stovku uprchlíků. Prostor na řecké straně hranice se tak opět zaplňuje – dnes tam bylo běženců už 3000 a do večera se jejich počet ještě zvýší.

V zemi je v současnosti kolem 20.000 uprchlíků usilujících o cestu dál do Makedonie. Polovina jich je v nouzových ubytovacích zařízeních, zejména v tělocvičnách nebo v bývalých vojenských táborech. Dalších 10.000 jich je na cestách, zejména na severojižní dálnici mezi Aténami a hlavním hraničním přechodem s Makedonií.

Podle serveru Protothema jich asi 5000 je v autobusech, které podle okolnost popojíždějí hlemýždím tempem sem a tam, nebo jsou uvízlé u dálničních mýtných stanic, jež v posledních týdnech navíc zablokovali se svými traktory zemědělci, bouřící se proti důchodové reformě. Tisíce běženců na to nedbaly a raději vyrazily na sever i pěšky.

Netrpělivost uprchlíků

Rozhodla se pro to například skupina uvízlá v údolí Tempi asi 175 kilometrů jižně od makedonské hranice. „Uprchlíci všech věkových kategorií muži, ženy a děti, dokonce i lidé na invalidním vozíčku vyrazili pěšky na (hraniční přechod) Idomeni," napsal Ethnos, podle kterého lidé zoufale obcházeli policisty, kteří se je pokusili zastavit.

Netrpělivost projevují také běženci, kteří jsou prozatímně někde ubytovaní. Asi 2100 jich opustilo čerstvě otevřený bývalý vojenský tábor Diavata u Soluně, který je od Idomeni vzdálen jen 60 kilometrů. Na dvou místech prorazili uprchlíci plot a prostě odešli, konstatoval místní starosta, podle kterého policie ani nezasáhla, protože jim v zásadě ve volném pohybu bránit nemůže.

U obce Almyro ležící přes 260 kilometrů jižně od hranice na místním dálničním parkovišti uvízlo 13 autobusů s 550 uprchlíky. Ti zatím již třetím dnem v místním areálu čekají. Obec jim zajistila dodávku alespoň jednoho teplého jídla denně, ale o mnoho víc pro ně udělat již nemohou.

Podle svědectví místních obyvatel vyrážejí většinou pěšky mladí lidé, kterým stačí naložit baťoh na záda a vyrazit. Rodiny s malými dětmi to mají horší a jsou více odkázány na převoz dostupnými hromadnými prostředky.