Rozzlobení důchodci, z nichž někteří chodili s hůlkami, skandovali "Styďte se!". Část z nich se pokusila převrátit autobus, kterým policie zatarasila přístupovou cestu k sídlu premiéra Tsiprase. Policisté je rozehnali pepřovým sprejem. Při útěku jeden starší muž upadl na kolena a rozkašlal se a několik dalších lidí mělo viditelné potíže.

Premiér Tsipras ministru veřejného pořádku Toskasovi podle zdrojů z vládních kruhů vzkázal, že něco takového se už nikdy nesmí stát. Toskasovo ministerstvo v následném prohlášení uvedlo, že použití slzného plynu během demonstrací důchodců a pracujících je do budoucna zakázáno.

Snížení důchodů prosadila vládní koalice levicové formace SYRIZA a Nezávislých Řeků. Je součástí řady úsporných opatření, na které Atény musely kývnout pod tlakem mezinárodních věřitelů.

Reformy však těžce doléhají na část obyvatelstva. Podle průzkumu, který cituje AP, se v posledních letech téměř polovina řeckých důchodců se svým měsíčním příjmem dostala pod hranici chudoby.

Podle loňské letní dohody se zeměmi eurozóny, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) má Řecko do roku 2018 získat finanční pomoc až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč), pokud ovšem bude plnit dohodnuté reformy. Obě strany se později domluvily na postupných krocích ke zmírnění řecké dluhové zátěže.