Jedna se o další z mnoha změn korunního prince Mohammda bin Salmána, který se pokouší modernizovat konzervativní království a vymanit ekonomiku ze závislosti na ropě. Země tak doufá, že do roku 2030 otevře kolem 350 nových kin a Saúdové budou více utrácet za zábavu.

Podle společnosti AMC, která získala první licenci k provozování kin v království, bude sál pro veřejnost přístupný v květnu. "Saúdové budou nyní moci jít do krásného sálu a sledovat filmy tak, jak má být: na velké obrazovce,“ řekl pro agenturu Reuters Adam Aron, výkonný ředitel AMC.

Současný král Salmán a korunní princ Muhammad
Revoluce v Saúdské Arábii? Ženy budou moci podnikat bez svolení muže

Server Saudi Gazette  však oznámil, že kino bude pro veřejnost otevřené ještě tento týden a detaily o zakoupení lístků zveřejní v pátek. Slavnostní promítání proběhlo v sále v rijádském komplexu krále Abdalláha, kde mají být na podzim otevřeny další tři promítací sály. Večerem se nesla vůně máslového popcornu zatímco výkonný ředitel AMC a saúdský ministr kultury a informací Awwad Alawwad událost zahájili a uvedli hosty do sálu s kapacitou 450 míst, informovala agentura Reuters.

„Návrat kina do Saúdské Arábie značí důležitý moment v moderní historii našeho království a kulturního života, stejně tak ve vývoji zábavního průmyslu v království,“ uvedl saúdskoarabský ministr kultury.

Zdroj: Youtube

Mezi návštěvníky ve středu se objevila i princezna Rima bint Bandarová, druhá sestřenice prince Salmána, která s sebou přivedla i svého 16letého syna, aby zažila to, o čemž mluvila jako o "historickém okamžiku". Chození do kina totiž bylo do 70. let minulého století v Saúdské Arábii běžnou věcí, pak se ale za jejich uzavření zasadili klerici, kteří je označili za volnočasovou aktivitu odporující islámu.

Saúdové jsou však i tak nadšenými konzumenty západních médií a kultury, poznamenává Reuters. Sledování hollywoodských filmů a televizních seriálů je v domácnostech na denním pořádku. Soukromé promítání filmů je totiž z velké části tolerováno.

Solární panely v poušti (ilustrační snímek)
Miliardy do jádra a slunce. Arabové se chystají na konec ropy a plynu

Někteří duchovní se i nyní postavili proti znovuotevření kin. Varovali, že by veřejnost mohla být vystavena „hanebným a nemorálním“ filmům. Saúdové vyznávají wahábismus – sunnitskou fundamentalistickou formu islámu. Současné vedení země v čele s mladým princem se ale snaží vliv konzervativních duchovních omezit.

Filmy však budou muset být podle ministra "lehce" cenzurovány, aby mohly být v zemi vysílány. „Filmy jsou mírně upravovány tak, aby odrážely místní kulturu. Sexuální projevy či nahota jsou sice vyloučeny, přesto věříme, že tyto úpravy budou poměrně skromné,“ konstatoval Aron. Podle něj se bude jednat o stejné verze filmů, které můžou vidět návštěvníci například v Dubaji či Kuvajtu.

Muslimské ženy v autě, ilustrační foto
V Saúdské Arábii začal fungovat první autosalon pro ženy

Kroky prince Salmána už přispěly k tomu, že Saúdská Arábie zrušila zákaz řízení aut pro ženy. Kromě návštěvy kina se budou moci pořádat koncerty, kterých se mohou volně účastnit muži i ženy a v minulých týdnech proběhla také první módní přehlídka pro ženy.

Že to Saúdská Arábie myslí vážně, ukazuje i to, že princ minulý týden podepsal dohodu s Francií o založení vlastní národní opery a národního orchestru. Pařížská opera pomůže donedávna ultrakonzervativnímu islámskému národu vytvářet vlastní klasickou hudbu.

Saúdsko-arabské království také nedávno oznámilo, že se poprvé v historii zúčastní festivalu krátkých filmů v Cannes, kam vyšle v květnu oficiální delegaci. Tato informace se přitom objevila pouhý týden poté, co Salmán navštívil ve Spojených státech mediální dům Ruperta Murdocha a setkal se s několika šéfy velkých hollywoodských studií i se slavnými americkými herci včetně Morgana Freemana. 

Saúdský princ Muhammad bin Salmán při oficiální návštěvě Francie
Francouzi pomohou Saúdské Arábii založit národní operu, dohodl korunní princ