„Nepovažuji soud za legitimní. Jsem ukrajinský občan, kterého se nezákonně zmocnili vaše zvláštní služby," prohlásil Sencov podle Rádia Svoboda. Vylíčil také, jak se jej agenti ruských zvláštních služeb pokoušeli přinutit k doznání.

„Začali mě bít nohama, rukama, obušky, ve stoje, vleže, vsedě. Když jsem odmítl vypovídat, začali mě dusit. Mnohokrát jsem to viděl ve filmu a nechápal jsem, jak se lidé nechají zlomit. Ale je to opravdu strašlivé. Čtyřikrát jsem tím prošel. Hrozili mě znásilnit obuškem, odvézt do lesa a tam zakopat. Až asi za tři čtyři hodiny se unavili a odvezli mě k prohlídce. Až tam jsem zjistil, že jde o pracovníky (ruské tajné služby) FSB," uvedl.

Sencov čelí obviněním, že loni na jaře zorganizoval na anektovaném Krymu zločineckou skupinu, s níž na poloostrově plánoval teroristické útoky. Proces s režisérem začal minulý měsíc. Hrozí mu deset let vězení.

K jeho propuštění vyzvala organizace Amnesty International i filmové svazy na Ukrajině a v Rusku. Osobně za Sencova intervenovali dopisem do Kremlu režiséři Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová, Krzysztof Zanussi a Andrzej Wajda. K propuštění ukrajinského režiséra letos Moskvu vyzvalo i české ministerstvo zahraničí.