Trajekt Sewol se potopil 16. dubna a na jeho palubě zahynulo 304 lidí, z toho až 250 studentů na školním výletě na turistický ostrov Čedžu. Vyšetřování ukázalo, že plavidlo bylo v době nehody značně přetíženo a mělo i konstrukční vady.

Majitelem trajektu byl miliardář Ju Pjon-un, jehož tělo našli policisté v červnu v pokročilém stupni rozkladu a začátkem minulého týdne ho identifikovali. Příčinu smrti ale určit nedokázali.

V pátek policie zatkla miliardářova nejstaršího syna. Toho společně s jeho otcem hledala kvůli podezření ze zpronevěry a dalšího korupčního chování, které mohlo přispět k dubnovému neštěstí.

Poslední hledaný

Dnes jihokorejská prokuratura v přístavním městě Inčchon oznámila, že se policii vydal miliardářův řidič Jang He-čung, který byl údajně posledním hledaným ze skupiny osob blízkých majiteli trajektu, jež mu pomáhaly unikat policii při nejrozsáhlejším pátrání v dějinách Jižní Koreje. Policisté předpokládají, že řidič byl s Ju Pjon-unem i ve dnech těsně před smrtí.

Mezi doposud zatčené patří i Juova manželka a bratr, naopak jeho mladší syn je stále na svobodě. Pravděpodobně pobývá ve Spojených státech.

V Jižní Koreji dnes rovněž pokračoval soudní proces s 15 členy posádky trajektu, kteří čelí obviněním sahajícím od zabití po nedbalost při záchraně cestujících. Kapitán a jeho posádka opustili plavidlo, přestože věděli, že v něm cestující zůstanou uvězněni a utopí se, když se loď převrátí.

Výpovědi přeživších studentů

I dnes byly u soudu na programu výpovědi některých ze 75 studentů, kteří neštěstí přežili. Školáci popisovali hrdinské chování jednoho ze spolužáků v kontrastu s nečinností posádky, která pasažérům až do posledních chvil zdůrazňovala, aby zůstali v kajutách.

"Byli jsme v chodbě a přišel mezi nás jeden chlapec a začal rozdávat záchranné vesty. Pak se zeptal, kdo je ochoten jít s ním nahoru k vrtulníku," vylíčila jedna ze studentek. Nakonec se dvěma helikoptérám vyslaným na místo katastrofy povedlo dostat do bezpečí několik cestujících, kteří vyšplhali na pravý bok převrácené, rychle se potápějící lodi.

Zmíněný hoch pak sám předstoupil jako svědek a pokračoval v popisu dramatických událostí. "Uvázali jsme provaz vytvořený z okenních závěsů kolem těla dívkám, které chtěly nahoru, ale provaz se přetrhl. Proto jsme popadli hasičskou hadici… a jednu po druhé je vytáhli," řekl.